Kuttet kabel for å redde hval – kan koste 1,5 millioner kroner

Å redde knølhvalen som satte seg fast i en nettkabel kan koste 1,5 millioner kroner. Men redningsmannskapet ville ikke nølt med å gjøre det igjen.

i Kaldfjorden

Se Tromsø brann og rednings video fra redningsaksjonen.

– Vi kutta både nett- og mobiltilgang til meg selv da vi gjorde det, så jeg er i høyeste grad involvert jeg også, sier biologiprofessor Audun Rikardsen til NRK.

Fredag reddet han og flere andre en knølhval som hadde satt seg fast i en fiberkabel i Kaldfjord utenfor Tromsø. Dermed ble 150 fiberkunder i Vengsøy, Tromvik og Skulsfjord.

– Vi oppdaget at en hval hadde satt seg fast. Vi har sett det flere ganger, at hvaler har tullet seg inn i fiskeredskaper, forteller Rikardsen.

Han har derfor laget en kniv for å kutte tau og rep, men den fungerte dårlig da redningsmannskapet prøvde å få hvalen løs. Kystvakta kom til, men etter flere timer hadde de ikke klart å kutte det de trodde var et tau.

– Jeg var sikker på at det var spikeren i kista for hvalen, forteller Rikardsen.

Dagen etter fortsatte kystvakten og brannvesenet redningsaksjonen. Ved hjelp av dykkere klarte de å avsløre at hvalen hadde surret seg inn i en nettkabel. Da de hadde klart å kutte deler av kabelen, røyk den, og hvalen kom seg løs.

Audun Rikardsen

Biologiprofessor Audun Rikardsen sporer hvalen som satte seg fast i forrige uke.

Foto: Tor H. Evensen

Koster 1,5 millioner

– 150 av våre kunder ble da uten nett. Vi fikk opp et reservesamband, og har nå bestilt ny kabel. Vi satser på at den er på plass 3. februar, forteller Stein Tore Gustavsen, daglig leder i Nordix Data AS.

– Å få på plass nye kabel vil nok koste 1,5 millioner kroner, sier han.

Hvem skal ta den regningen?

– Det gjenstår å se. Vi har ingen forsikring på kabelen. Det er ikke lønnsomt å forsikre den type kabel. Men vi har en rådgiver som sjekker det opp nå.

Biologiprofessor Audun Rikardsen er tydelig på at han ville gjort det samme dersom han hadde visst hva kabalen kostet.

– Vi hadde ingen forutsetninger for å vite at dette var en nettkabel. Hvalen skal ikke klare å gå seg fast i det. For oss var det viktig å få reddet denne hvalen. Og sannsynligvis var kabelen ødelagt uansett da vi kuttet den.