Hopp til innhold

Hval får stygge sår av ting som mennesker setter i sjøen

Hval i fjordene rundt Tromsø skades etter å ha viklet seg fast i fiskeredskap. – Problematisk, men vanskelig å forhindre, sier biologiprofessor.

Hval med arr utenfor Kvaløya

STYGGE SÅR OG ARR: Denne hvalen i Kaldfjorden har store arr ved halepartiet etter å ha vært i kontakt med fiskeredskaper, tau eller andre menneskesatte installasjoner i sjøen.

Foto: Bo Eide

Hvalfotograf Bo Eide har sett mange hvaler med store arr ved Kvaløya i Tromsø-området.

– Cirka 5–8 prosent av hvalene jeg har fotografert de siste årene har hatt merker eller arr etter tau, primært ved haleroten. Noen har hatt propellskader, men de har jeg sett lite av, sier Eide.

Biologiprofessor Audun Rikardsen er enig.

– Hvaler med arr som går rundt haleroten har jeg sett en del av i flere år. Dyrene får vanligvis dette av å vikle seg fast i tau, fiskeredskaper, garn og bøyer, sier han, og legger til:

– Med så stor tetthet av hval og fiskere er det et problem.

Også Rikardsen bruker mye av tiden på hvalfotografering.

– Vanskelig å unngå

Audun Rikardsen

Biologiprofessor Audun Rikardsen ved Universitetet i Tromsø synes det er problematisk at enkelte hvaler får skader av å sette seg fast i fiskeredskap.

Foto: Tor H. Evensen

– Både fiskere og hval har like mye rett til å ferdes her. Det er derfor dessverre vanskelig å unngå skader på hval, da det er mange hvaler og mye fiskeredskap i havområdene, sier Rikardsen.

Paul Olaisen, leder i Tromsø Fiskarlag, mener at arr på hval ikke nødvendigvis skyldes fiskeredskaper og bøyer.

– De kan for eksempel ha fått det av havbunnen eller spekkhoggere. Hvaler setter seg veldig sjelden fast i fiskeredskap, jeg har aldri sett det i løpet av mine 40 år som fisker, sier han.

– Det er som om hvalene har en innebygd refleks som gjør at de unngår fiskeredskap, garn og bøyer.

– Kan dø av det

Eide delte nylig et bilde på Twitter. Bildet viser en hval med tydelige arr ved halepartiet ytterst i Kaldfjorden ved Kvaløya. Rikardsen er ganske sikker på at denne hvalen har satt seg fast i fiskeredskap eller garn for ikke lenge siden, men at den trolig ikke lider noen nød, og vil klare seg helt fint.

– Andre hvaler får derimot større og langvarige skader. De kan dra rundt på fiskeredskaper og bøyer lenge. Sistnevnte har jeg selv sett, og en skal ikke se bort fra at enkelte hvaler har dødd av dette, selv om det nok ikke er et utstrakt problem.

– Mange hvaler klarer nok også til slutt å kvitte seg med fiskeredskapene, men da kan også disse bli liggende på havbunnen og fiske uten at de blir tatt opp, sier han.

Ber folk om å melde ifra

Biologiprofessoren ber folk om å melde ifra dersom de observerer hvaler som har bøyer festet til seg. Disse bør man ikke selv forsøke å løsne.

– Meld fra til brannvesen eller politi, brannvesenet kan komme og fjerne dette.

Olaisen tror skadd hval er vanskelig å unngå.

– Det er synd, men vi må dessverre leve med dette.