Hvalen var surret fast i et tau. Da måtte Kystvakta fram med kniven

Kystvaktskipet KV Heimdal har berga nok en knølhval som hadde svømt seg fast i et tau.

Hval satt fast i tau utenfor Kvaløya.

Utenfor Kvaløya onsdag formiddag hadde nok en knølhval satt seg fast i et tau.

– Mannskapet vårt klarte å skjære løs tauet rundt kroppen, men hvalen tok av da den kom løs. Den ble sist observert med ei blåse rundt munnen og med cirka 10 meter tau etter seg. Det vil mest sannsynlig løsne av seg selv. Hvalen virket frisk og fin ifølge mannskapet som berga den, sier skipssjef på KV Heimdal, Jimmy Haugland.

Hvalen satt godt fast i tauet og prøvde å dykke da Kystvakten kom fram.

– Knølhvalen gikk seg fast i ei ile. Vi overhørte en samtale mellom sjarken Sandvær som meldte fra og Bodø radio. Vi meldte oss og fikk oppdraget. Politiet ble informert og Tromsø Brann og redning ble anmodet om å bidra med dykkere, forteller skipssjef på KV Heimdal, Jimmy Haugland.

Skipssjefen berømmer fiskeren på Sandvær som meldte fra og publikum i området som ga dem arbeidsro til å berge hvalen. Det hele tok om lag en og en halv time.

Variert jobb

Det er ikke mange dagene siden det samme kystvaktskipet måtte bistå en annen hval som var fanget av tau i havet.

– Jeg er veldig stolt av mannskapet om bord, som igjen utviste flott innsats og godt sjømannskap. Vi er heldige som har en så fantastisk og variert jobb i Kystvakten. Det føles givende å kunne bidra, og spesielt i slike oppdrag som har en lykkelig slutt, sier Jimmy Haugland.

Overfor Nordlys avviser Haugland at dette var den samme hvalen som Kystvakten berga søndag ettermiddag etter at den også hadde gått seg fast i et tau utenfor Kvaløya.