NRK Meny
Normal

Passasjerer kan bli stående på kaia

Troms fylke kan få problemer med å finne alternative hurtigbåter dersom avtalen med Boreal Transport Nord heves.

MS Sollifjell

Troms fylke kan få problemer med å finne alternative hurtigbåter dersom kontrakten med Boreal blir hevet.

Foto: Øystein Ramstad

Hurtigruten ASA har per i dag to båter – Fjordkongen og Fjorddronningen – som kan settes inn på kort varsel på strekninga mellom Harstad og Tromsø.

– Vi har ikke fått noen forespørsel fra fylkeskommunen. De har ikke tatt kontakt med oss, sier viseadministrerende direktør i Hurtigruten, Torkild Torkildsen.

Ligger ute for salg

Men de gamle hurtigbåtene som tidligere gikk ruta mellom Harstad og Tromsø ligger ute for salg – og kan bli solgt når som helst.

– Det ligger ingen konkrete tilbud på bordet akkurat nå, men det er et marked som skifter fort. Men foreløpig er båtene disponible på kort varsel, sier Torkildsen.

Hør Torkildsen fra Hurtigruten – og direktørene fra de andre rederiene sier her.

NRK er kjent med at utenlandske kjøpere har vist konkret interesse for Fjordkongen og Fjorddronningen. Dersom disse kjøperne slår til, kan et salg være nært forestående.

Kan få problemer

Dersom de gamle hurtigbåtene selges – får fylkeskommunen problemer med å finne båter som er store og raske nok for strekninga mellom Tromsø og Harstad.

Det mener blant andre administrerende direktør Stig Kristoffersen i rederiet Fjord1 Fjordbaatane.

Video Vil heve hurtigbåtavtale

Se nett-tv: Troms fylket vil kvitte seg med båtene fra Boreal Transport Nord.

– Etter det vi kjenner til er det ikke veldig mange båter til disposisjon med størrelsen som kreves på ruten mellom byene, sier han.

Bare rederiet Tide Sjø mener de kan levere båter til Troms på kort varsel, men administrerende direktør Ivan Fossan sier at de kan måtte ty til innleide båter.

Også Fjord 1 tar forbehold, sier Kristoffersen.

– Vi er kjent med at kontrakten det er snakk om skal dekkes av tre båter, over et kort perspektiv er det umulig for oss å imøtekomme. Dersom det kommer en forespørsel kan vi kanskje stille en båt til disposisjon fra høsten av, sier han.