Normal

Jon Mika (11) prater kun med sine aller nærmeste – men på Youtube har han 1,4 millioner visninger

Han lager legofilmer som sees av millioner på Youtube. Nå er den unge tromsøgutten invitert til å vise en av sine filmer på Amandusfestivalen. For Jon Mika er dette en måte å kommunisere på.

Jon Miko Nystad Eskonsipo

På gutterommet har Jon Mika rigget opp et lite studio der opptakene til de populære animasjonsfilmene gjøres.

Foto: Laila Lanes / NRK

For 11 år gamle Jon Mika Nystad Eskonsipo fra Tromsø er det å lage animasjonsfilm blitt en lidenskap. Dette har han holdt på med siden han var ni år.

Nå er hans videoer blitt en så stor «hit» på det populære nettstedet Youtube at han har fått en egen kanal der.

Her har han 1,4 millioner visninger og 1.400 abonnenter, og populariteten øker raskt.

Gutterommet er opptaksstudio

Gutterommet i rekkehuset i bydelen Stakkevollan i Tromsø er fylt opp av filmutstyr.

På et lite bord står en scene som er bygd opp av lego. Rundt omkring står det flere små lyskastere som kaster nok lys ut over bordet til at Jon Mika kan ta sine bilder. På et stativ ved bordet står kameraet.

Ung filmskaper

Jon Mika er ivrig når han går i gang med et filmprosjekt

Klikk, klikk, sier det med jevne mellomrom. Imellom hvert klikk flytter Jon Mika legofiguren noen millimeter. Denne figuren er nå på tur inn en dør. Her lages animasjonene som skal bli til film.

Jon Mika har brukt alle pengene han har fått og tjent til å bygge opp dette studioet og utstyret. Til nå har han laget 144 filmer.

– Han elsker å lage filmer og bruker mye tid etter skolen og på fritida til dette, sier foreldrene Berit Nystad Eskonsipo og Petri Eskonsipo.

En spesiell gutt

Akkurat nå holder han på med en film som faren har ønsket seg, fra et legekontor. Faren, som selv er lege, har gitt noen innspill på hva som kan skje på et legekontor.

– Vi drodler litt ideer og gir noen innspill, men det er Jon Mika selv som står for regien. Ofte finner han på små overraskelser i filmene sine, sier faren som er spent på hvordan denne filmen blir og hva han har tatt med av innspillene han har fått.

Jon Mika er en spesiell gutt. Han har diagnosen «selektiv mutisme», det betyr at han bare kommuniserer via foreldre og sine nærmeste. Når vi spør han om noe, hvisker han svaret i øret til mora eller faren, og de må referere det videre.

Derfor er filmingen ekstra viktig for han.

– Vi syns det er veldig fint at han kan uttrykke seg gjennom filmene, sier mora.

Jon Mika og Petri Eskonsipo

Jon Mika gjør mesteparten av arbeidet selv, men får hjelp av faren til å lage stemmer når han lager filmene sine.

Foto: Laila Lanes / NRK

Har tatt av

På Youtube er han blitt veldig populær. Egentlig var det ikke planen å lage filmer for å vise dem på Youtube. Men pappa Petri hadde laget musikk og ville prøve å få til en musikkvideo. Han spurte da om Jon Mika kunne hjelpe han med det.

Det gjorde han.

– Så laget vi en avtale med Youtube og Jon Mika la ut flere filmer fortløpende der, forteller faren.

Etter hvert som Jon Mika lærte seg nye ting ble kvaliteten bedre og bedre.

– Etter hvert ble han mer og mer populær og vi måtte fjerne musikken min fordi publikum ville ha filmene uten min musikk. Nå lager han filmer med lydeffekter og så må jeg bidra med stemmen min for å gi liv til figurene, og litt musikk av og til, forteller han.

Populariteten tok for alvor av sist høst. Jon Mika laget en egen versjon av «Lego the movie full movie episode 1», den filmen ble veldig populær.

– Så ble de andre filmene tatt med i dragsuget, og nå har han snart 1,4 millioner visninger og det øker hele tiden, forteller faren.

Han mener den økende populariteten også skyldes at kvaliteten på filmene blir bedre og bedre.

Mye humor

Jon Mika kan ikke selv svare på hva han vil si med filmene, men de inneholder mye humor og ofte en overraskende vending.

– Han har humor, og han har mange detaljer i filmene som er veldig morsomme. En del voksne er også inne og kommenterer at det er livsvisdom også i dem, så de appellerer til både barn og voksne. Han er kreativ, sier faren.

Det går en del penger i både lego og utstyr for familien.

Familien Eskonsipo

De er stolte over hva Jon Mika har fått til, både foreldre og småsøsknene.

Foto: Laila Lanes / NRK

– I tillegg betaler vi en del ekstra i strømregning på grunn av de sterke lyskasterne som må stå på når han filmer, sier Petri.

Familien har også investert i redigeringsprogram for både musikk og film. Jon Mika har selv lært seg å redigerer på redigeringsprogrammene de har skaffet seg. Han gjør det aller meste selv.

Foruten å gi stemme til figurene, bidrar faren av og til med musikk.

– Vi har brukt ganske mye penger, vi går ikke i pluss før til neste år, men det er verdt det. Kanskje blir han en stor filmskaper en gang i framtida, smiler Petri Eskonsipo og kikker stolt bort på sønnen som sitter ved redigeringsbordet.

Invitert til Amandusfestivalen

Denne uka skal Jon Mika til Amandusfestivalen på Lillehammer. Amandusfestivalen er Norges største filmfestival og konkurranse for unge filmskapere og går av stabelen 24.–26. mars.

Hit er han invitert for å vise en av filmene sine. Han sendte inn tre filmer og festivalledelsen plukket ut filmen: «Lego Pim in swimmingpool». Den skal vises i hvert fall to ganger på festivalen. Filmen er ikke nominert i noen konkurranse.

Se filmen «Lego Pim In Swimming pool»

Produsent Lasse Heggedal i Amandusfestivalen begrunner invitasjonen slik:

«Gjennom lego og stop-motion har Jon Mika benyttet seg av lett tilgjengelige filmredskaper til å fortelle en kreativ og artig historie. Amandusfestivalens mål er å vise bredden av hva unge norske filmskapere får til. Jon Mika har vist gjennom filmene sine at han er en av Norges unge lovende filmskapere.»

– Filmen ble ikke nominert i konkurransen, men det var likevel en film vi ønsket å vise, sier han.

Han vil oppfordre Jon Mika til å fortsette å lage film.

– Så vinner han snart nok en pris hos oss eller noen andre, sier han.

Når vi spør om Jon Mika er spent på hvordan det går i Lillehammer nikker han.

– Tror du at du vinner noe?

Jon Mika lener seg mot faren og hvisker i øret hans.

– Han vet ikke, sier Petri Eskonsipo.

Se filmen Jon Mika lagde da NRK var på besøk, «Pim at the doctor»: