NRK Meny
Normal

Isbjørnen må spise egg og fugleunger for å klare seg

Temperaturøkning og issmelting fører til at isbjørnens må ty til egg og fugleunger for å få næring. Det bekymrer forskerne.

Isbjørn spiser egg

Her forsyner en isbjørn seg av egg fra bakkehekkende fugler. Det er et eksempel på hvordan klimaendringene kan endre økosystemet i Arktis.

Foto: Jouke Prop / Arctic Centre, University of Groningen

Christian Lydersen ved Norsk Polarinstitutt

Christian Lydersen ved Norsk Polarinstitutt er bekymret over de nye funnene.

Foto: Privat

Mens det tidligere var mer sjøis rundt Svalbard i sommermånedene, har det minket de siste årene. Ved brekanten lå selene, og isbjørnen jaktet på den vanlige måten. Enten ved å snike seg innpå eller vente ved et pustehull for selen. De senere årene har isen forsvunnet.

Ringselene, som er isbjørnens favorittmat, ligger i stedet nå på kalvinger fra breisen lenger unna land.

– Det er mye vanskeligere for isbjørnen å ta selen her ute, sier Christian Lydersen ved Norsk Polarinstitutt.

  • LES OGSÅ:

Har satellittsporet både bjørn og sel

Tidligere har forskerne satellittmerket dyrene for å undersøke hvor de oppholder seg. Mellom 2002 og 2004 viste resultatene at både isbjørnene og ringselen holdt seg foran breene. Nå har Norsk Polarinstitutt og UiT Norges arktiske universitet gjort ny forskning med satellittsporing av ringsel og isbjørn. Undersøkelsene er en del av Charmain Hamiltons doktorgrad, og Christian Lydersen har vært medforfatter i studien.

Forskningen viser at ringselen hviler på de samme stedene, men på flytende is. Samtidig trekker isbjørnen unna, og lenger opp mot land etter annen type mat.

– Når vi ser hvor de oppholder seg, så ser vi at det er områder med mye ærfugl og gjess, sier Lydersen.

(Artikkelen fortsetter under)

Ung ringsel på isflak

Ringselen er isbjørnens hovedføde, men den er langt vanskeligere å fange for isbjørnen når den ligger på flytende is.

Foto: Geir Wing Gabrielsen / Norsk Polarinstitutt

– Kan ikke erstatte den normale føden

Fugl og egg gir langt mindre næring enn kaloririkt spekk fra sel.

– Det er klart at fugleegg og unger er bedre enn ingenting, men det kan jo ikke erstatte det som er den normale føden. Da vil vi nok få isbjørn som er i dårligere kondisjon enn det de var før.

Bekymrede forskere

Temperaturøkning og issmelting på Svalbard gjør forskerne bekymret. Ikke bare for isbjørnens mattilgang, men også både for bestanden av sjøfugl og forholdene for ringselen.

– Sesongmessig er det kanskje bra for ringselen at ikke isbjørnen er der. Men ringselene er helt avhengig av god is med snø på isen som de yngler på. De får unger i snøhuler på isen, og om de må legge ungen rett på isen blir de tatt av sel, bjørn og måker. Og det er ringselen som er nøkkelarten til isbjørn, så det ser dårlig ut også for den, sier Lydersen.

Forskerne sitter ikke på gode tall på bestanden av ringsel på øygruppen. De tror likevel rekrutteringen har vært dårlig de siste årene.

– Det er lite is på vestkysten av Svalbard, så det er masse sel på de små flatene som er der. Man ser de hvite ungene som egentlig skulle ligget i en snøhule, men veldig få av dem overlever den perioden de er avhengig av moren.