Isbjørnangrepet: – Viktig at de blir straffet hvis de var uaktsomme

Svalbard-turister må forstå hvor viktig det er å ta riktige forholdsregler på ekspedisjoner. Straff av uforsiktige turister vil være et tydelig signal, mener den erfarne ekspedisjonsfotografen Joshua Holko.

Fotograf Joshua Holko fotograferte denne bjørnen kort tid før den ble skutt

Det var denne bjørnen som ble skadeskutt da den angrep den tsjekkiske teltleiren og som senere ble avlivet.

Foto: Joshua Holko

– Det vil være helt forferdelig om dette skjer igjen, sier naturfotograf Joshua Holko, som har vært ni ganger på fotoekspedisjon på Svalbard.

Sysselmannen har opprettet straffesak etter at en teltleir ble angrepet av isbjørn på Svalbard i mars. En person ble lettere skadet, og den skadeskutte bjørnen ble avlivet. Etterforskningen handler om følget i stor nok grad var føre var mot et isbjørnangrep.

Den erfarne fotografen, med ni ekspedisjoner på Svalbard bak seg, mener det er avgjørende at det settes et eksempel i saken dersom etterforskningen viser at følget har opptrådt uaktsomt.

Joshua Holko fotograferte denne bjørnen kort tid før den ble drept i 2015

Bjørnen som måtte bøte med livet etter å ha angrepet teltleiren i mars, har oppholdt seg lenge i området og ble hyppig fotografert, blant annet av naturfotograf Joshua Holko.

Foto: Joshua Holko

– Det er viktig at de i så fall blir straffet, slik at andre blir avskrekket fra å gjøre det samme, sier Holko.

Les også: Ble angrepet av isbjørn - kan bli straffet

Tre bjørner på fem år

I løpet av de siste fem årene har det vært tre bjørner som har måttet bøte med livet etter at de angrep en sovende teltleir.

Naturfotograf Joshua Holko

Joshua Holko har vært på ni foto-ekspedisjoner på Svalbard. Han mener at konfrontasjoner mellom mennesker og bjørn skjer når folk er dårlig forberedt.

Foto: Joshua Holko

I 2010 overlevde padleren Sebastian Plur Nilssen så vidt da en 260 kilo stor hannbjørn dro ham ut av teltet ved et saftig tak i skulderen, og satt tennene i hodet på ham. Isbjørnen ble i siste øyeblikk skutt av kameraten.

I 2012 døde 17 år gamle Horatio Chappel etter at en isbjørn angrep ungdomsleiren til British School of Exploring Society, ved von Post-breen, i nærheten av der det tsjekkiske følget ble angrepet. Fire andre ble skadet.

Naturfotograf Joshua Holko på Svalbard

Naturfotograf Joshua Holko mener at folk ikke burde dra ut i felt på Svalbard uten å være godt forberedt og informert om hvilket terreng man gir seg ut i.

Foto: Joshua Holko

Alle tre gangene var det satt opp snublebluss, som ikke slo ut da bjørnene kom på besøk.

– Jeg mener det må være noe alvorlig galt med hvilken innstilling turfølgene har dersom de er så uvørne at de ikke ser til at snubleblusset virker, eller at de ikke bruker isbjørnvakt, sier Holko.

Les også: Hadde ikke isbjørnvakt da angrepet skjedde

– Bør bli strengere

Birger Amundsen

– Jeg blir veldig forbauset dersom de ikke blir bøtelagt, sier Birger Amundsen om turfølget som nå granskes.

Foto: Ilona Wisniewska

Forfatter og tidligere redaktør i Svalbardposten, Birger Amundsen, har skrevet bok på møter mellom isbjørn og mennesker.

– Jeg blir veldig forbauset dersom de ikke blir bøtelagt, sier Amundsen om turfølget som nå granskes.

Han mener spørsmålet nå må reises om det bør settes strengere krav til besøkende på Svalbard.

– Det forunderlige er at du kan komme fra Haparanda eller Osaka og dra ut i felt neste dag uten at det stilles noen krav. At de har våpen på ryggen betyr ikke at de kan bruke det, og at de har med seg en pose snublebluss, betyr ikke at de vet hvordan det skal settes opp, sier Amundsen.