Isbjørn svømte mot Longyearbyen: flere evakuert fra stranda

En gruppe mennesker måtte evakueres da en isbjørn la på svøm mot Longyearbyen på Svalbard natt til lørdag.

En gruppe studenter måtte evakueres da en isbjørn la på svøm mot Longyearbyen på Svalbard natt til lørdag.

Sysselmannen tok i bruk både båt og helikopter for å skremme isbjørnen tilbake dit den kom fra. FOTO: MARCUS KROGTOFT / NRK

Den store hannbjørnen la på svøm fra Hiorthhamn og over fjorden i retning byen i 3-tiden om natten.

– Vi måtte evakuere en gruppe personer som satt på stranden og brente bål. Bålet ble slokket av brannvesenet da situasjonen med bjørnen ble avklart, sier sysselmannsførstebetjent Anders Haugerud til Svalbardposten.

Sysselmannen tok i bruk både båt og helikopter for å forsøke å skremme bjørnen tilbake dit den kom fra. Den forsvant i 3.30-tiden.

Vakthold hele natten

– Vi har hatt vakthold hele natten. Nå avslutter vi vaktholdet, men vil for sikkerhets skyld fly ut for å se etter bjørnen i løpet av ettermiddagen, sa Haugerud i 11-tiden lørdag formiddag.

Kort tid etter ble bjørnen observert i Hanaskogdalen. Den skal ha gått utover Isfjorden i retning Diabas.

Klokka 12.30 rykket Sysselmannen ut med helikopter for å forsøke å drive bjørnen enda lenger bort fra Longyearbyen. Sysselmannen oppfordrer folk til ikke å oppsøke bjørnen, fordi den er var for motorlyd.

Printscreen

Sysselmannen oppfordrer folk til å ikke oppsøke isbjørnen.

Mange skuelystne møtte opp for å se og ta bilder av isbjørnen som nærmet seg byen. Biler ble stoppet og holdt på avstand av sysselmannsførstebetjent Lisbeth Hansen.

Dette er den 14. isbjørnen hun har observert i løpet av ett år og to dager på Svalbard. Fem av bjørnene har vært i nærheten av byen.

Isbjørn brøt seg inn på hotell

Det er kun en drøy uke siden en annen isbjørn brøt seg inn på hotellet Isfjord Radio på Svalbard. Også denne isbjørnen måtte skremmes bort ved hjelp av helikopter. Etter å ha romstert inne i lagerbygningen på hotellet i to og en halv time, og blant annet forsynt seg av sjokolade, rømte bjørnen.

En isbjørn brøt seg natt til søndag inn på et hotell på Svalbard.

Isbjørnen hadde oppholdt seg i det trange drikkelageret i omtrent to og en halv time før han fant veien ut gjennom et lite vindu.