Hopp til innhold

Ingen studier er beskyttet ved UiT

Rektor ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet forteller at studietilbudene hele tiden må oppdateres.

Anne Husebekk

Rektor ved UiT – Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, mener studietilbudet alltid kan bli bedre.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi er nødt til å være tidsriktig og relevant. Samfunnet endrer seg, da må også universitetene og studieporteføljen våre gjøre det samme. Vi er ikke ferdig med å se på studietilbudet vårt, og vi kan alltid bli bedre, sier Anne Husebekk, rektor ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, til NRK.

Torsdag uttalte leder i NHO, Kristin Skogen Lund, at hun mener det er et for stort studietilbud ved norske universiteter og høgskoler.

Hun får støtte fra leder for Norges Studentorganisasjon, Ole Magnussen Rydje.

– Jeg skal ikke si meg helt enig med Lund, men vi er opptatt av kvalitet, og det kan godt hende at kvaliteten på mange studier ikke er optimal, sier Anne Husebekk.

Jobben er gjort

Tidligere har hun uttalt at de er ferdig med spesialiseringen av studietilbudet i nord.

– Fusjonen mellom Høgskolen i Tromsø og Universitetet i Tromsø, og senere mellom UiT og Høgskolen i Finnmark er et forsøk på å samle og styrke studietilbudet i nord, forklarer Husebekk.

– Vi har jobbet for å få samlet de store utdanningene som lærer- og sykepleierutdanningene, og ser hele tiden på hvordan vi kan få studieporteføljen så god som mulig.

– Konkurranse ødelegger ikke

Da det som den gang het Universitetet i Tromsø startet opp med økonomiske fag, var reaksjonene fra daværende Høgskolen i Bodø sterke.

Anne Husebekk mener at to konkurrerende studieretninger ikke er ødeleggende for økonomistudiene.

– Det finnes mange studieretninger innen økonomiske fag. Det kan hende vi hadde vært bedre med forskjellige retninger, men vi har for eksempel en ordning for utveksling av personell med Bodø. I tillegg er vi i gang med å diskutere oss fram til en profil for økonomistudiene. Samtidig er handelsfagene utrolig populære, og det er ikke mangel på studenter verken i Tromsø eller Bodø. Men ting kan endre seg i fremtiden, sier Husebekk.

Vil bestemme selv

I diskusjonen om studietilbud i Norge har det kommet forslag om at studietilbudet ved norske universiteter og høgskoler skal bestemmes fra sentralt hold.

– 70 prosent av dem som fullfører et studie i nord blir værende i landsdelen. Vi har en ambisjon om å utdanne folk med den kompetansen vi trenger her, og da er det viktig at vi kan justere studietilbudet selv, sier Husebekk.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark