Hopp til innhold

– Ikke overrasket over pengemangel

De nyere universitetene sliter økonomisk. Det overrasker ikke professor Steinar Stjernø, som for noen år siden advarte mot flere universiteter.

Advarte universitetene

Professor Steiner Stjernø advarte i 2008 mot flere universiteter i Norge. Han er ikke overrasket over plassmangel og for få lærere.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/ WikiComments / NRK

tirsdag meldte NRK at Universitetet i Nordland, i likhet med andre nyetablerte universiteter, blant annet i Agder og Stavanger, sliter med plassmangel og få lærere.

For selv om universitetet har fått mange nye studenter, har ikke pengesekken fra staten vokst like mye.

– Ikke overraskende

Dette fører til plassmangel og for få lærere per student. Men at dette pengeproblemet har dukket opp forbauser ikke professor i sosialpolitikk, Steinar Stjernø.

– Det er ikke i det minste overraskende at de nye universitetene vil ha mer ressurser. Men problemet er at det ikke er myndighetene eller Stortinget som har vedtatt at de skulle bli universiteter. Det har de selv ønsket å bli, sier Stjernø.

– Forutsetningene har hele tiden vært at de nye universitetene ikke skulle få mer penger fordi de ble universiteter. Blant annet fordi det ville føre til at andre høyskoler ble ytterligere stimulert til å bli universiteter, sier Stjernø.

Advarte mot nye universiteter

I 2008 presenterte Steinar Stjernø en rapport som anbefalte færre og større universiteter. I rapporten ble det advart om at mange nye universiteter kunne gi mer kamp om ressursene.

Han frykter at hvis de nye universitetene får viljen sin og bevilges mer penger, så vil det gå ut over høyskolene.

– Det er det helt åpenbart en fare for. Det er jo ikke alltid at en minister får nye penger utenom rammen, og finansministeren pleier jo å være gjerrig. Det kan fort gå ut over de andre institusjonene, både universiteter og høyskoler hvis pengene skal tas fra den rammen som utdanningsministeren får, sier Stjernø.

Flere i kø

Nå dreier det seg om mer ressurser til universitetene i Nordland, Agder og Stavanger, men Stjernø mener vi ikke må overse de andre utdanningsinstitusjonene.

– Jeg mener det ville vært hyggelig at hele høyere utdanning fikk mer penger, men jeg kan ikke se at de bør få noe mer penger framfor andre institusjoner. Det er jo andre høyskoler som ønsker å bli universiteter. De nye universitetene er ikke alene om å ønske seg mer penger, sier Stjernø.

For høyskolene i Oslo og Akershus, Gjøvik, Lillehammer og Telemark har uttrykt et ønske om å bli universiteter. Men veien dit er lenger i dag enn den var da Bodø fikk universitetet.

– Situasjonen er den at kriteriene for å bli et universitet er blitt noe strammet inn, slik at veien frem er blitt lengre enn den var. Det mener jeg er positivt, sier Stjernø.