NRK Meny
Normal

Ingen livstegn fra tvangsreturnert familie

En barnefamilie fra Afghanistan ble søndag hentet av politiet i Tromsø for å sendes tilbake til hjemlandet. Tilbake sitter en svært bekymret onkel.

Bekymret

Anne-Marith Rasmussen fra støttegruppa og Jawad Khawari prøver desperat å få tak i Jawads bror og hans familie, som mandag ble tvangsreturnert til Afghanistan.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Jeg har ringt gang på gang, men min bror svarer ikke. Det sier Jawad Khawari som er svært bekymret for broren og familien hans. Han har fortsatt ikke hørt noe fra familien.

De har bodd i Norge i to år, men fikk avslag på søknaden om varig oppholdstillatelse på grunnlag av politisk asyl. Jawad Khawari har fått oppholdstillatelse i Norge.

Khawari er forfatter og har skrevet flere bøker som forbys av myndighetene i Afghanistan. Han er blitt forfulgt, og har mottatt drapstrusler.

– Hvis et familiemedlem i Afghanistan blir truet, gjelder det hele familien, sier Jawad Khawari.

Jobber på spreng

Familien som ble sendt ut

Mohammed Reza Khawari og familien er sendt ut av Norge.

Foto: Privat

Støttegruppen til den afghanske familien arbeider nå for å få dem tilbake til Tromsø. Gruppen vet ennå ikke om familien, som består av mor, far og to barn, på seks og 13 år, har landet i Afghanistan.

Anne-Marith Rasmussen i støttegruppen mener det er farlig for en barnefamilie å bli sendt til Afghanistan.

– Det er underlig at norske myndigheter sender ut en familie midt i fellesferien, når de ikke har sendt mindreårige til disse krigsområdene siden februar, sier Rasmussen.

Tilfeldig at ingen er utsendt

Tall fra Politiets utlendingsenhet viser at norske myndigheter ikke har returnert mindreårige til det krigsherjede landet siden februar.

At ingen mindreårige er returnert til Afghanistan de siste månedene er ifølge Justisdepartementet tilfeldig.

– Det har vært få barnefamilier der returforutsetningene har vært til stede, og derfor har det av forskjellige årsaker ikke vært sendt ut noen mellom februar og juli, sier statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp) til NRK.

Departementet har gitt instruks til utlendingsmyndighetene om at ingen barnefamilier som har vært lengeværende i Norge skal uttransporteres før de har fått prøve saken sin etter det nye regelverket om lengeværende asylbarn.

– Vi har en god dialog med den afghanske regjeringen, og vi har i samråd med utenriksministeren og flyktningministeren i landet igjen uttransportert, sier Kallmyr.

Det er utlendingsmyndighetene som i hvert enkelt tilfelle vurderer om det er trygt å sende noen tilbake til Afghanistan.

– Så det er slik at vi tar høyde for sikkerhetssituasjonen i landet. Men ingen politiske myndigheter har innsyn i enkeltsaker, og det har vi heller ikke i denne spesifikke saken, sier Kallmyr.