Normal

3,2 milliarder betales ut i nord

Onsdag kommer skatteoppgjøret for dem som ikke fikk det før sommeren. 3,2 milliarder kroner betales ut i nord.

Elektronisk versjon av selvangivelsen

Mange leverer nå selvangivelsen elektronisk. Onsdag får de siste skattebetalerne sitt oppgjør.

Foto: Karina Jørgensen/Skjermdump MinID / NRK

Ifølge en pressemelding fra Skatt nord har 283.000 personer skatt til gode i dette oppgjøret, og de får altså til sammen tilbake 3,2 milliarder.

Samtidig må 64.000 personer i de tre nordligste fylkene betale til sammen 1 milliard kroner i restskatt.

Det er selskaper og personlige skatteytere som ikke har fått oppgjøret tidligere , som får skatteoppgjøret onsdag.

I Tromsø, Nord-Norges største by, må fem personer betale over 1 million i restskatt. Det største beløpet er på 1,9 millioner kroner, opplyser kemner Ketil Svanholm til NRK.

I motsatt ende er det fem personer i byen som får tilbake over en halv million kroner. En får over 900.000.

Kontroller

Skatt nord har også gjennomført kontroller av folks selvangivelser. Disse har avdekket manglende innmelding av inntekt, eller for mye oppført som fradrag.

Randi Iversen, kommunikasjonsrådgiver i Skatt nord, kan fortelle at enkelte i nord har oppgitt mye lavere inntekt enn de har.

– En i Hammerfest hadde ikke oppgitt 1,2 millioner kroner i lønn, mens en i Harstad hadde oppgitt 750.000 for lite, sier hun til NRK.

Hun tror det er mange årsaker til at folk oppgir for lite, og tror ikke alle gjør dette bevisst for å jukse. Skatteetaten får inntektsopplysningene fra arbeidsgiverne, og oppdager dermed at lønna er oppgitt til å være for lav.

Andre har også unnlatt å melde fra om inntekt ved salg av aksjer, og en person fikk økt sin inntekt med 2,8 millioner kroner da dette ble oppdaget.

Kontrollene har ført til at staten har økt sine inntekter på 728 millioner kroner i Nord-Norge.

Selskaper

Marik Stenersen, Skatt Nord

Marit Stenersen i Skatt nord

Over 1.800 selskaper i nord har ikke levert selvangivelsen i tide. De har fått fastsatt sin inntekt ved skjønn, og vil få tilleggsskatt på 30 prosent.

– Det at selskap ikke leverer selvangivelsen, er uakseptabelt. Skatt nord vil derfor prioritere anmeldelser av styreledere i aktuelle selskap, sier fungerende regiondirektør Marit Stenersen i en pressemelding.

Aksjeselskaper som ikke leverer regnskap i tide, politianmeldes.

– Styreledere har fått bøter på mellom 7.500 og 30.000 kroner, sier Iversen.

Denne skjønnsfastsettelsen er på hele 250 millioner kroner, og Iversen forteller om flere selskap som har fått en nettoøkning på over 3 millioner kroner fordi de har unnlatt å levere regnskap.