Hege (20) innsperret i skred: – Tenkte hele tiden at jeg måtte spare på oksygenet

20 år gamle Hege Kristin Brattsti Olsen var på vei til jobb på Tromsø lufthavn da hun tidlig fredag morgen ble tatt av et snøskred på E8 i Lavangsdalen.

Skred E8 Lavangsdalen
Foto: Troms politidistrikt

– Det kommer en bølge framfor bilen, og plutselig blir det svart, forteller hun til NRK.

Hege Kristin hadde hele veien fra Tennes i Balsfjord kjørt i snøfokk, men ellers føltes det greit å kjøre.

Hege Kristin Brattsi Olsen

Hege Kristin brukte dørmattene i bilen til å holde varmen under snøskredet.

Foto: Privat

– Det siste jeg husker før jeg blir kastet rundt er at det var masse snø framfor bilen. Jeg kommer til meg selv noen sekunder senere. Da henger jeg opp ned i bilen. Både frontrute og bakrute er knust.

– Jeg hørte plutselig stemmer

Det første Hege Kristin gjorde var å ta løs beltet for å forsøke å finne telefonen sin. Hun har da ennå ikke helt forstått hva som har skjedd.

– Mobilen var sporløst borte. Jeg ante ikke om jeg var langt ned i snøen eller om jeg lå på toppen. Jeg tok dørmattene under meg slik at jeg ikke skulle fryse. Etter hvert begynte jeg å sparke i døra, fordi jeg så det var lyst utenfor.

Hun oppdaget raskt at hun ikke kom noen vei, og forstod at det var blokker med snø som sperret henne inne i bilen. Hege Kristin forsøkte å puste sakte og rolig.

– Da jeg så opp ser jeg at gulvet plutselig er blitt taket. Da skjønte jeg at det måtte være et snøskred. Jeg kom ingen vei og ble temmelig frustrert, men jeg tenkte hele tiden at jeg måtte spare på oksygenet. Etter en stund hører jeg noe som kunne være stemmer. Det viste seg å være to stykker som brøyt opp døren og gravde meg fram.

Skredet skal ha gått rundt klokken 04.30 fredag, og deler av E8 ble dekket av to meter høy snø.

– Hadde ikke sjans da skredet kom

En av dem som gravde ut den 20 år gamle kvinnen var trailersjåføren Frank. Han bruker deler fra traileren sin som har blitt ødelagt av skredet som omtrent er 30–50 meter langt.

Frank sjekket om alt gikk bra med Hege Kristin, og om det var flere i bilen før han tok henne til traileren hans.

– Der fikk jeg varmet meg fram til det kom en brøytebil. Sjåføren sa at vi måtte komme oss bort fra området, og jeg fikk være med han i brøytebilen fram til ambulansen kom.

Frank Brekmo

Frank Brekmo brukte ødelagte bildeler som spade for å grave Hege Kristin ut.

Foto: Marita Andersen / NRK

Ambulansepersonellet fikk tatt en rask sjekk, og konkluderte med at hun var kommet fra opplevelsen uten store fysiske skader.

– Det var temmelig skremmende. Jeg er så utrolig takknemlig for at jeg bruker belte hver dag i bilen. Det er bare snakk om sekunder, og du har ikke sjans når et skred kommer. Uansett hvor mye jeg hadde bremset eller hvor raskt jeg hadde kjørt, så hadde jeg ikke kommet meg unna dette skredet.

Sammen med personbilen til Hege Kristin, ble en trailer og en lastebil sittende fast i skredet. Ingen ble skadet.

– De er heltene mine

Hege Kristin klarer nesten ikke sette ord på hennes tanker om Frank og den andre mannen som reddet henne ut.

– De er heltene mine. Jeg kan ikke beskrive hvor godt det var at det kom noen. Det var kjempetidlig på morgenen, og det er ikke alltid at det er andre enn meg på veien på det tidspunktet. Nei, de er virkelig noen helter.

Det er bygd store skredvoller på begge sider av E8, som skal forhindre at det skal gå skred i Lavangsdalen. Tanken om et snøskred var derfor ikke noe Hege Kristin fryktet.

– Jeg tenkte overhodet ikke at det kunne komme et skred på E8 i dag. Da jeg var yngre kunne jeg høre om skred i området, men ikke de siste årene. Jeg vurderte det som trygt, men naturen kan man ikke gjøre så mye med hvis den er kraftig nok.

Se bilder fra snøskredet på E8 gjennom Lavangsdalen:

Postbil skredet Lavangsdalen
Foto: Tor André Skjelbakken

Kjøpt seg ny bil

Mens Hege Kristin forteller om opplevelsen skjelver hun litt i stemmen, men er samtidig klar og tydelig.

– Heldigvis går det veldig bra. Jeg har ingen fysiske skader, men er litt øm her og der. Det er vel mest psyken dette går på.

Nesten hver dag kjører 20 år gamle Hege Kristin strekningen på omtrent 11 mil hjemmefra til Tromsø lufthavn. Hun er klar på at allerede mandag vil hun kjøre strekningen en gang til.

– Jeg har allerede kjøpt meg ny bil som jeg skal hente i dag. For å komme meg jobb er jeg avhengig av bil. Det vil nok bare gjøre ting verre om jeg venter lenge med å komme meg i en bil igjen.

– Mamma var den første jeg ringte

Den første personen Hege Kristin ringte da hun fikk tilgang på en telefon var moren hennes, som aner fred og ingen fare.

– Da jeg ringte mamma var jeg på gråten. Jeg forsøkte å forklare at jeg var tatt av et snøskred, men at alt gikk bra.

Moren klarte etter hvert å roe seg ned da hun forstod at alt gikk bra med datteren hennes.

– Familie og venner har vært redde, og er svært glade for at alt gikk så bra tross alt. Vi er rett og slett evig takknemlig for innsatsen til disse hverdagsheltene som reddet meg, forteller Hege Kristin.

– Skredet skal ikke stoppe meg

Bilen til Hege Kristin ble knust etter snøskredet. Taket er klemt ned og rutene er knust. Hun hadde allerede planlagt å kjøpe seg ny bil.

– Derfor føltes det naturlig å gjøre det nå. Jeg skal på jobb igjen på mandag. Det er sikkert. Det er en fantastisk arbeidsplass, og det var trist å måtte være borte i dag. Skredet skal ikke få stoppe meg, forteller Hege bestemt.

Ved 15.30-tiden ble ett kjørefelt åpnet på E8 gjennom Lavangsdalen. Trafikken sluses gjennom i en kjøreretning om gangen, melder Statens vegvesen. På grunn av kjøretøyene som fortsatt sitter fast i snømassene vil det ta lang tid å få ryddet veien.

Hør skredekspert Andreas Person fortelle om arbeidet i Lavangsdalen:

Skredekspert Andreas Person om raset i Lavangsdalen

Foto: NRK.

– Stor skredfare i Troms

Den siste tiden har store deler av Nord-Norge vært preget av ekstreme værforhold med mye vind, nedbør og raske skiftninger. Det har skapt mange utfordringer for driften av vinterveiene i landsdelen.

– Det er fortsatt mye vær enkelte steder, og det er stor skredfare blant annet i Troms. Nå håper vi at den ekstraordinære situasjonen er over for denne gang og at vi får en roligere periode. Men vi er forberedt på at været kan endre seg brått, og vinteren er på langt nær over i Nord-Norge, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak.

Fredag ble det sendt ut OBS-varsel fra Meteorologisk institutt om lokalt stor snøskredfare i Nord-Troms.