NVE: – Skredfaren større enn vi trodde

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppjusterer snøskredfaren etter snøskredet over E8 i Lavangsdalen i Tromsø. Skredekspert karakteriserer forholdene som skumle.

Nødetater

Mange deltok i redningsarbeidet i Lavangsdalen i Tromsø fredag morgen.

Foto: Marita Andersen / NRK

I det meste av Troms var snøskredfaren satt til faregrad 3 – betydelig. Men etter skredet i Lavangsdalen fredag morgen har ekspertene jobba på spreng for å kartlegge faregraden på nytt.

– Det har blåst mer i natt enn vi forventa, så vi oppjusterer til faregrad 4, i første omgang i områdene Balsfjord, Lyngen og Tamokdalen, sier skredvarsler Odd-Arne Mikkelsen hos NVE til NRK.

Mikkelsen innrømmer at skredfaren er større enn NVE antok i går.

Dette er faregrad 4: Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred som løsner av seg selv forventes. Unngå løsne- og utløpsområder.

– Hold deg i slakt terreng

– Det er skumle forhold i store deler av fylket. Skal du ut på tur nå, hold deg i slakt terreng, oppfordrer Mikkelsen.

NVE henter nå inn tips fra kontaktene de har rundt om i fylket. Dette, kombinert med informasjon fra værstasjoner og media, danner grunnlag for varslene de utarbeider.

– Så lenge det er bratt nok kan det gå skred. Og slik vinden har vært de siste dagene kan det også gå skred på steder man normalt ikke forventer at det skal utløses.

Mer informasjon om skredfaren finner du på varsom.no