Hopp til innhold

Tor Arne måtte kjøpe ny snøfreser – for nå skal det lave ned enda mer

Meteorologene har dårlige nyheter til de som er lei av å måke snø. Frem til helga er det forventet en ny halvmeter med snø.

Tor Arne Pedersen kjøper seg ny snøfreser på grunn av det store snøfallet, Elena Drozolovskaja bruker snømåking som trening, Trine Trollvik lar seg ikke stresse og Hugo Hanssen er godt fornøyd med at satsmeteorolog Hanneke Luijting kan melde om mer snø i dagene som kommer.

Tor Arne Pedersen kjøper seg ny snøfreser på grunn av det store snøfallet, Elena Drozolovskaja bruker snømåking som trening, Trine Trollvik lar seg ikke stresse og Hugo Hanssen er godt fornøyd med at satsmeteorolog Hanneke Luijting kan melde om mer snø i dagene som kommer.

– Jeg har snøfreser, men måtte kjøpe meg en ny. Den jeg har er en liten hyttefreser, og med det snøfallet vi har hatt de siste dagene holder ikke det, sier Tor Arne Pedersen, mens han lemper sin nye Honda-freser på tilhengeren.

Hver morgen klokken 07.00 måler meteorologene på Værvarslinga for Nord-Norge snødybden. Det siste døgnet falt det 28 centimeter snø i Tromsø. Det gleder snøfreserselger Hugo Hanssen på Maritim Center.

– De siste dagene har vi solgt mellom 30 og 40 fresere. Vi merker at salget er veldig væravhengig, og når været er som nå, har vi all grunn til å smile, sier Hanssen.

Og han kan fortsette å smile frem til helga.

En bergingsbil møter en hjullaster og en buss i ei trang, igjennsnødd gate i Tromsø. Bussen måtte rygge flere hundre meter. mens hjullasteren kom seg forbi på siden.

En bergingsbil møter en hjullaster og en buss i ei trang, nedsnødd gate i Tromsø. Bussen måtte rygge flere hundre meter. mens hjullasteren kom seg forbi på siden.

50 nye centimeter frem mot helgen

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for store deler av Nord-Norge for dagen i dag. I Troms og deler av Nordland meldes det om sterk vind i perioder, og mye snø. I Vest-Finnmark kan vinden blåse opp i kortvarig sterk storm, i tillegg til mye snø.

– Det ser ut til å fortsette å snø ganske kraftig frem til lørdag, både i Tromsø og i resten av Troms. Prognosene viser at vi kan få opptil en halvmøre snø de neste dagene, sier statsmeteorolog Hanneke Luijting til NRK.

Ifølge deres målinger er snødybden i Tromsø på 84 centimeter i dag. Et godt stykke mengden som var på samme dato i 1997, da snørekorden på 240 centimeter i Tromsø ble satt i april.

Men likevel godt over det som har vært normalt de siste årene (se tabell nederst i saken).

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

29. april ble det målt 240 centimeter snø i Tromsø.

– Noen må jo gjøre det

En av de mange tromsøværingene som brukte formiddagen til å måke snø, var Elena Drozdovskaja.

– Min mann har influensa, jeg har egentlig litt influensa og ble kneoperert i november, men noen må jo måke snøen, sier hun mens hun svinger spaden.

– Jeg må være forsiktig, men jeg skal bare måke litt unna her, slik at jeg kan sette i gang med snøfreseren. Du vet, jeg har bodd i Norge i åtte år. Før jeg kom hit hadde jeg aldri måket snø, men det er ikke så ille. Og snart blir det jo bedre vær, sier hun.

Snødybde 12.februar i årene som var

Dato

Snødybde

12. februar 2015

84

12. februar 2014

56

12. februar 2013

57

12. februar 2012

26

12. februar 2011

109

12. februar 2010

47

12. februar 2009

53

12. februar 2008

25

12. februar 2007

135

12. februar 2006

26

12. februar 2005

113

12. februar rekordvinteren 1997

170

Ekspander/minimer faktaboks