Hopp til innhold

Hard kamp om Snøhvit-oljen

Fagforbund vil utestenge oljeselskaper som nekter å hente opp oljen fra Snøhvit.

– Det bør få konsekvenser for videre tildelinger på sokkelen dersom de utenlandske eierne i Snøhvitlisensen sier nei til en ny vurdering av Snøhvitoljen, mener Fagforbundet Industri og Energi.

 

I går ble det kjent at myndighetene og oljeselskapene går igjennom saken på nytt. Fagforbundet Industri og Energi, landets største forbund i petroleumsindustrien med 45.000 medlemmer, vil presse oljeselskapene til å ta et større samfunnsansvar.

– Svekker omdømmet

– Det ligger igjen store samfunnsverdier på Snøhvit hvis man ikke tar opp oljen. Dessuten har Norge solgt seg som petroleumsindustri og nasjon på at vi har et godt omdømme og god ressursforvaltning. Hvis vi blir stoppet av noen utenlandske selskap som ikke vil være med på dette, så er det med på å svekke omdømmet vårt, sier fagpolitisk leder Frode Alfheim.

Det er en tøff kamp som utspiller seg i kjølvannet av vedtaket om ikke å glemme Snøhvitoljen. Olje for over 30 milliarder kroner brutto står på spill.

Statoil og Petoro ble i januar nedstemt da de ville bore en ekstra avgrensningsbrønn og gjennomføre konseptstudier på Snøhvitfeltet. Dersom man skal hente opp oljen, som ligger i en tynn sone på bunnen av Snøhvit, må det skje før gasstrykket blir for lite. I år starter produksjonen på Snøhvitfeltet; dermed haster det.

Videre tildelinger

Myndighetene presser nå på for å få omgjort vedtaket, og det pågår nå samtaler mellom Olje- og energidepartementet, Oljedirektoratet og oljeselskapene i lisensen.

I går skrev også fagforbundet til samtlige selskap i lisensen, hvor de krever at de tar samfunnsansvar. Fagforbundet Industri og Energi har også bedt om møter med Total og Gaz de France snarest.

– Vi mener at når du får være med på å delta i aktivitet på norsk sokkel, så bør du jaggu også være med på å ta samfunnsansvar.

– Og hvis de sier nei, hva da?

– Her er det andre enn oss som skal ta beslutningen. Men jeg tror de er nødt til å tenke nøye over hvem som skal få lov til å være med videre på konsesjonstildelinger på norsk sokkel, sier Alfheim som også oppfordrer Statoil til å legge press på lisenspartnerne.

– Opptrer ryddig

– Vi er opptatt av å opptre ryddig i denne saken, og håper nå å få avklart hva som er mulig å få til. Men for øyeblikket er ikke Snøhvitoljen lønnsom å sette i produksjon, og det er det som ligger til grunn for måten vi behandler saken på, sier informasjonsleder Sverre Kojedal.

– Hvordan er sjansen for at noen lisenspartnere snur?

– Det får du spørre dem om, sier Kojedal.

– Vår posisjon vil bli gjort kjent i lisenskomiteen, er kommentaren fra informasjonssjef Dag Olaf Ringe i Total.

  • Snøhvitlisensen består av Statoil (33,53 pst), Petoro (30 pst), Total (18,40 pst), Gaz de France (12 pst), Hess Norge (3,26 pst) og RWE-Dea (2,81 pst).

Flere nyheter fra Troms og Finnmark