Hopp til innhold

Har gravd ut rekordmange øgleknokler

Øglegraverne på Svalbard har hentet ut flere knokler enn noen gang, og har spesielt tro på et vakkert fiskeøglehode.

– Det har gått veldig bra med årets utgraving. Vi har satt ny rekord på hvor mye vi har hentet fram i løpet av en utgravingsperiode, sier en fornøyd paleontolog Jørn Hurum fra naturhistorisk museum.

I løpet av tolv dagers utgraving på janusfjellet og i Konusdalen utenfor Longyearbyen på Svalbard hentet Hurum og teamet på 14 personer ut seks hele skjeletter, i tillegg til hoder og skjelettdeler.

Fiske- og svaneøgler

Tre av skjelettene stammer fra de delfinlignende fiskeøglene, mens tre er svaneøgler, med runde kropper og lange halser.

Jakten på det intakte svaneøglehodet har vært viktig for forskerne i flere år nå. Heller ikke i år hadde de hellet med seg, men kanskje er de nærmere enn noen gang.

– Vi har funnet flere tenner. Nå håper vi at det ligger et knust hode inne i steinene som tennene ligger i. Vi er optimister, sier paleontolog Hurum.

Svaneøglene, med sin store kropp, lange halse og bittelille hode, har mange fellestrekk med slanger. Det spinkle hodet har lett for å forvitre og forsvinne.

– I Konusdalen har vi funnet hodet til en fiskeøgle som er veldig vakkert. Det tror vi blir veldig fint når vi henter det ut av steinen, sier Hurum.

Ien annen fjellside har de også funnet noen lovende knokler. To komplette loffer fra svaneøgler. De er over to meter lange.

– Vi kan til og med se fingerbenene inne i loffen, sier Hurum.

Gipses inn

Fjellandskap Svalbard

Forskerne driver utgravingen på Svalbard.

Foto: Njord Røv / NRK

Knoklene børstes og graves fram til forskerne kan se beina. Så kapsles bein, jord og stein inn i gips for å fraktes til Oslo.

– Beina er så sprukket opp av frost at de ville bli til grus om vi hentet dem ut avse tinen nå, sier Hurum.

Derfor er det for tidlig å si om teamet også i år har funnet nye arter, først venter måneder med liming på laben i Oslo.

Besøk av isbjørn

På grunn av drivisen som kom inn Isfjorden for noen uker siden, fikk også øglegraverne besøk av isbjørn.

– Den gikk nede på stranda på god avstand, så alle fikk sett den. Det var den feiteste bjørnen jeg har ett, og den viste ingen interesse for oss, sier Hurum.

Han forteller at de likevel var på vakt, og hadde våken isbjørnvakt døgnet rundt så lenge bjørnen oppholdt seg i nærområdet.

Siste utgravingen på Svalbard

Fra Svalbard

Teamet har allerede funnet seks skjeletter som skal graves ut enste år. Det blir ekspedisjonens siste utgraving på Svalbard.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Teamet har allerede funnet seks skjeletter som skal graves ut enste år. Det blir ekspedisjonens siste utgraving på Svalbard.

– Da har vi gått alle fjellsidene fra Karolinerdalen til Tobredalen, hvor det er r best forhold for å finne fossiler. Vi har ingen nye og ferske fjellsider i dette området, sier Hurum.