Hopp til innhold

– Denne har vi aldri sett før

Under en oppvisning på Universitetsplassen snublet paleontolog Jørn Hurum over enda en ny svaneøgleart fra Svalbard.

– For å vise hvordan vi jobber tok vi med oss noen av de innstøpte knoklene vi gravde ut på Svalbard i fjor sommer til Universitetsplassen. Etter at vi hadde brukt tre timer på å børste lårbeinet i den ene pakken, oppdaget vi at vi aldri hadde sett et slikt bein før, forteller Jørn Hurum.

Under en stor festival på Blindern i Oslo lørdag, snublet paleontologen over enda en ny svaneøgleart fra Svalbard.


Svaneøgle

– Det er nesten så det begynne rå bli frustrerende. Etter seks feltsesonger på Svalbard trodde vi at vi hadde oversikt over alle øgleartene på Svalbard. Det har vi ikke, ler Hurum.

Mens lårbeinet lørdag ble avdekket i Oslo, ligger resten av skjelettet trygt begravd på Svalbard. Derfor er det ikke mye forskerne vet om øgla så langt.

– Det dreier seg om en svaneøgle. Det er øglene som har lang hals, en rund feit kropp, fire luffer og en liten hale, sier Hurum.

Trolig er hele øgla mellom seks og sju meter lang. Til sommerens kal resten av skjelettet hentes ut, men det kan ta tid før verden får vite mer om den nye øgla.

Svaneøgle på Svalbard

En svaneøgle graves fram på Svalbard.

Foto: Pedersen, Torbjørn / SCANPIX

Enormt arbeid


– Den havner i køen med andre øgler. Nå har vi rundt fem år med preparering foran oss, sier Hurum.

Bak hvert ferdig skjelett ligger rundt ett år med pusling, liming og preparering.

– Det er et enormt arbeid å få satt sammen og beskrive øglene. Å gjøre dette ordentlig tar nesten en hel karriere sier Hurum.

Håpet er å være ferdig med de 12 skjelettene de har hentet ut, og de nye som de venter på å grave fram, rundt 2020.

Sjuende sommer

Også i forrige uke ble det kjent at Hurum har funnet en ny øgleart. Dette er en fiskeøgle som ble funnet i 2009, men som ble holdt hemmelig fordi utgravingen er med i en dokumentarfilm som først ble vist på amerikansk tv i april i år.

I sommer er det sjuende året Hurum tar med seg en gruppe øglegravere til Svalbard. I løpet av den tiden har han funnet fem nye svaneøglearter og to nye fiskeøglearter.

I tillegg kommer monsterøgla Predator X, som er en pliosaur. Den har blant annet vært hovedpersonene i en dokumentar.

Predator X

Predator X er en av tidenes største rovdyr.

Foto: Ill.: Atlantic Productions


Årets ekspedisjon blir mest sannsynlig den nest siste for paleontologen. Da håper Hurum å ha hentet ut det som er mulig å finne av skjelletter i fjellsidene rundt Janusfjellet på Svalbard.


Hodejegere

I år er det seks skjelletter som skal graves ut i løpet av to uker i august.
I tillegg er forskerne spesielt opptatt av å finne en bestemt kroppsdel.

– I år blir vi litt hodejegere. Vi har funnet en underkjeve, en hjernekasse og noen tenner, men har ingen hele hoder, sier Hurum.

Hodene kan fortelle mye om hvordan svaneøglene har utviklet seg. Men beinbygningen i hodene er så lett at den lett knuses, eller vaskes bort av havstrømmer.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark