NRK Meny
Normal

Håper staten tar ansvar for de eldre arbeidstakerne

LO krever sluttpakker for ansatte på Store Norske på Svalbard som nå får sparken.

Gruvedrift på Svalbard

Garderoben i Gruve 7 på Svalbard. Dette er en av gruvene som drives av Store Norske gruvekompani. Gruva leverer hovedsaklig kull som gir strøm i Longyearbyen men noe går også til eksport.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Vi vet at statlige selskaper tidligere har bidratt med sluttpakker, og jeg håper staten også kan være med å ta litt ansvar for de ansatte, sier forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet Erna Hagensen.

Arbeidsmandsforbundet organiserer gruvearbeiderne på Svalbard, der 150 ansatte blir sagt opp på grunn av stor økonomisk krise hos Store Norske.

– Spesielt håper vi staten tar ansvar for de eldre arbeidstakerne, som nå står rett framfor pensjonisttilværelsen, sier Hagensen.

Administrerende direktør i Store Norske, Wenche Ravlo, har stor forståelse for kravet fra LO om sluttpakker.

– Det som vi har formidlet til våre ansatte er at selskapet ikke har penger og mulighet til å inngå den type avtaler, sier Ravlo.

– Men styret kommer til å sende en henvendelse til eierne om å se på muligheter for å innlede en dialog for å finne løsninger for de mest sårbare arbeidstakerne, det vil si de eldste som også har lang ansiennitet i selskapet.

Hun er innstilt på å få til en ordning for de eldre ansatte.

– Dette er en alvorlig situasjon som berører mange, og mange har vært i selskapet i lang tid. Jeg synes det er en stor fordel hvis eierne har mulighet til å imøtegå noe, sier Ravlo.

LO har bedt om et møte med næringsministeren for å drøfte oppsigelsene og de innvirkningene dette har for Svalbardsamfunnet.

– Jeg håper statsråden kan være med og forsøke å redde noen av disse arbeidsplassene, sier forbundsleder Hagensen.