Nekter å gi opp kulldriften på Svalbard

Svalbard Høyre forsøker å presse regjeringa til fortsatt norsk kulldrift på øygruppa.

Gruvedrift på Svalbard

Det blir store nedleggelser i Store Norske på Svalbard.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Styret i Store Norske legger opp til å kutte bemanningen dramatisk på grunn av den økonomiske krisen i statsselskapet.

Det vil Svalbard Høyres førstekandidat ved lokalstyrevalget, Torgeir Prytz, kjempe mot.

– Det angår over 150 ansatte. Vi som lokalpolitikere kan ikke sitte stille og se på at vi mister en tredjedel av våre arbeidsplasser, sier Prytz.

Hvilke alternativ ser du i forhold til det styret i Store Norske har anbefalt?

– Jeg tror ikke driftsstans nødvendigvis er det vi er best tjent med, med tanke på hvor mange som mister jobben. Så kan vi jo leke litt med tanker om andre måter å drive på. Kanskje drive i mindre skala, en annen organisering eller andre aktører inn i det som har med drift av gruva, sier Høyre-politikeren.

– Fortsatt en framtid for gruvedrift

Svalbard Høyre vil snart få et møte med ledelsen i Næringsdepartementet. Statssekretær Lars Jacob Hiim sier til NRK at det også er dialog med Store Norske om situasjonen og selskapets videre utvikling.

Betydningen en nedbemanning har for Svalbardsamfunnet står sentralt. I helga har Høyres nestleder, statsråd Bent Høie vært på besøk i Longyearbyen.

Svalbard Høyre har brukt tida til å argumentere for fortsatt norsk kulldrift, sier Torgeir Prytz.

– Han er helseminister, men det er klart vi må bruke alle kanaler vi har, sier han.

Betyr det at Høyre har et annet syn på framtiden enn det som til nå har kommet offisielt fra Store Norske og andre politiske parti på Svalbard?

– Vi har i hvert fall den meningen at det fortsatt skal være en framtid for gruvedrift på Svalbard, forteller Torgeir Prytz.

Natur og Ungdom reagerer

Tromsø Natur og Ungdom reagerer på forslaget fra Svalbard Høyre om å fortsette med norsk kulldrift.

– Kullenergi er forferdelig forurensende for verdens klima, og ikke en løsning for framtida. Å satse på kull nå er bare tull. Miljøverstingene må innse nederlaget, mener Therese Idström, leder i Troms Natur og Ungdom.

– Med alle oppsigelsene og ikke minst de enorme konsekvensene driften har, er det åpenbart at Longyearbyen må finne andre, fornybare veier inn i framtida. Det finnes gode alternativer i fleng, for eksempel kan reiseliv, fiskeri og fornybar energi utvikles bærekraftig, sier Idström.

Uklart når forslaget er ferdigbehandlet

Ledelsen i Store Norske har tidligere opplyst til NRK at det i løpet av denne måneden vil bli sendt ut oppsigelser til ansatte.

I løpet av neste sommer blir det bare rundt 100 ansatte igjen i Store Norske, sier administrerende direktør Wenche Ravlo.

Det er ikke klart når departementet har behandlet ferdig forslaget fra styret i Store Norske om nedbemanning.

– Vi kan ikke nå kommentere enkeltforhold knyttet til vurderingene som gjøres, sier statssekretær Lars Jacob Hiim.