Slik presenterte Ole Christian nordlyset for 240 millioner TV-seere

Fotograf Ole Christan Salomonsen mener at nordlyset, Nord-Norge og Tromsø fikk uvurderlig reklame da han fikk fortelle om sine nordlysbilder på CNN.

Ole Christian salomonsen cnn
Foto: CNN / skjermdump

– Det var en uventet og hyggelig opplevelse. Men i tillegg er det aller viktigste for meg at jeg får vist fram nordlyset og hjembyen min, som jeg er så stolt av, sier Tromsø-fotograf Ole Christian Salomonsen til NRK.

Lørdag kveld ble han intervjuet på CNN-programmet International Desk, som når 240 millioner TV-seere verden over.

Se hele intervjuet her:

Ole Christian Salomonsen på CNN

Video: CNN International.

Det var for noen dager siden at nettsiden CNN Travel kom over videoen «Polar Spirits» som Salomonsen hadde lastet opp på internett. Videoen ble lagt opp på hovedsiden til nettstedet, og ikke lenge etter tok CNN International kontakt.

– De sendte en e-post og ville ha meg med på et TV-intervju. De hadde tydeligvis sett videoen og blitt fascinert. Jeg ble sjokkert, men man sier selvsagt ikke nei til CNN, ler Salomonsen.

Direkteintervju på Skype

Det ble gjort en avtale om å gjøre et intervju over Skype klokka åtte, norsk tid, dagen etter.

Men da Salomonsen tok en titt på TV-guiden, oppdaget han at sendetid for programmet han skulle delta på var nøyaktig samtidig som intervjuavtalen.


– Jeg skjønte at dette var et direkteintervju, da kom plutselig nervene. Da kan man ikke svare noe feil, og jeg visste ikke engang hva jeg ville bli spurt om, sier han.

Se videoen som fascinerte CNN:

Han ble spurt både om hvordan han lager videoene sine, hvor ofte nordlyset er å se og ikke minst hvordan det føles for folk i Nord-Norge å få oppleve nordlyset.

– Det var vanskelig å svare på, men jeg har fått høre i ettertid at jeg svarte bra for meg, sier Salomonsen.

Publikum fra Bangkok og Dubai

På Facebook har han fått tilbakemeldinger både fra venner i Tromsø, og fra så langt borte som Bangkok og Dubai.

– Jeg fikk også oppfordret programlederne til å oppsøke Tromsø og Norge, og helt på slutten av opptaket kan du høre dem diskutere om de skal se etter et bra overnattingssted i Tromsø, sier Ole Christian Salomonsen.

Han mener det er vanskelig å tallfeste verdien en slik eksponering av Tromsø som reisemål for nordlysturister og av Nord-Norge, men sier han vet programmet og nettsiden blir sett verden over.

– Én av mange gode fotografer

– Det handler om å synliggjøre Tromsø. Jeg er bare én av mange flinke fotografer i Tromsø som bidrar og har ære for at Tromsø har fått en status som et reisemål for nordlysturister, sier Salomonsen.

Det er i hovedsak gjennom sosiale medier som Facebook at nordlysbildene fra Tromsø når et internasjonalt publikum.

– Denne sosiale spredningen er ekstrem, og gir nok reiselivsnæringen mye gratis. Det er ikke bare å gi seg selv et nordlysstempel, men må ut og vise fram hvordan det er, sier Salomonsen.

Han la jobben som aksjemegler på hylla da nordlysfotograferingen begynte å kaste av seg, og er nå en av landets mest profilerte nordlysfotografer.

Hans nordlysbilder har blant annet vært å se på National Geographic, i filmen «Walking with dinosaurs» og på BBC.

Ole Christan Salomonsen er også en av hovedpersonene i NRK sin TV-serie om Nordlyset som ble sendt på NRK1 i romjula.

Se den første episoden:

Norsk dokumentar. Hvor magisk kan Nordlyset være? Den internasjonalt kjente nordlysjegeren, Ole Christian Salomonsen, tar oss med i jakten på det ultimate nordlysbildet. Opplev helt unike nordlysbilder som aldri før har vært fanget på film. (1:2)