NRK Meny
Normal

Første smak av vinter i nord

Flere steder i Nord-Norge har i helga fått høstens første snøbyger. Like over grensa i svenske Kiruna våknet folk opp til hvite gater.

Snø i september 2

Snøen la seg på biler og gater i Kiruna natt til søndag.

Foto: Linnea Luttu / Sveriges Radio

snø i september 3

Slik så det ut i svenske Kiruna lørdag morgen.

Foto: Linnea Luttu / Sveriges Radio
Snø i september

Høstmåneden september viste seg fra en vinterlig side i Nord-Sverige lørdag.

Foto: Linnea Luttu / Sveriges Radio

Kalenderen skriver fortsatt september, og i store deler av landet har man fortsatt tett opp mot sommertemperaturer.

Men i nord opplevde flere høsten og vinterens aller første snøbyger. I enkelte høyereliggende strøk var bygene tette nok til at snøen la seg på bakken, blant annet i den svenske byen Kiruna.

Var ventet

Ifølge meteorolog Lisa Frost hos den svenske værtjenesten SMHI var snøen ventet. Hun sier at folk også må belage seg på mer vinter fremover.

– Dette var med i vår prognose. Vi har et væromslag med nordlige vinder som passerer det nordlige Sverige. Og ser vi fremover blir det enda kaldere, forteller hun til Sveriges Radio.

Mindre i Nord-Norge

Den nordsvenske byen ligger 579 meter over havet og drøye 130 kilometer fra norskegrensa.

I Nord-Norge har flere opplevd snø og sluddbyger, og i høyden har snøen begynt å legge seg. På enkelte fjelloverganger har det også vært tendenser til vinterføre på veien, blant annet på Ifjordfjellet i Øst-Finnmark.

– Akkurat nå ser vi at det har gått en del byger over Hammerfest. Men foreløpig har det ikke vært store mengder, sier meteorologikonsulent Odd Ivar Olsen ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Ifjordfjellet 21. september.

På Ifjordfjellet i Øst-Finnmark la snøen seg på veien.

Foto: Harry Johansen

Obs-varsel

Meteorologisk institutt har likevel sendt ut et såkalt obsvarsel for Ofoten, Troms og Finnmark. Der advarer de mot vanskelige kjøreforhold i høyereliggende strøk på grunn av snø.

Ifølge meteorologene kan snøen legge i områder helt nede i rundt 200 meter over havet.

– Det er natt til mandag det kan bli verst. Når sola ikke varmer på kvelden og natta kan det være mulig at snøen legger seg, sier Odd Ivar Olsen.