Hopp til innhold

– Jeg tror været har glemt at vi skriver juni

Iskald luft fra Nordpolen gjør det hvitt på bakken midt i juni.

kvænangsfjellet og snø

Slik så det ut på Kvænangsfjellet mandag morgen.

Foto: Odd Arne Thomassen

– Jeg tror været har glemt at vi skriver juni, ler statsmeteorolog Hanneke Luijting.

Denne morgenen våknet folk i Troms og Finnmark opp til vinterlige temperaturer og et hvitt dekke på bakken flere steder.

I Alta kunne NRK-reporter Robin Mortensen filme denne videosnutten da han sto opp:

Også i Tromsø var det nysnø på fjelltoppene og snø i luften på morgenen.

– Det er et nordlig vindfelt som fører med seg kald luft helt fra Svalbard og Nordpolen. Det gir uvanlig kald luft i høyden, og vi får snøbyger, sier Luijting.

Overraskede meteorologer

Selv meteorologen innrømmer at været er uvanlig. I morgentimene mandag delte meteorologene på Tromsøya dette bildet på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Yrkessjåfør Odd Arne Thomassen opplevde at det gikk fra tørr vei til heldekkende hvitt snøteppa da han kjørte over Kvænangsfjellet i Nord-Troms mandag morgen.

– Det er ikke så ille at jeg har måttet legge på kjettinger, men det var fire centimeter snø på toppen. Det er litt glatt, men går greit når man tar tida til hjelp, sier Thomassen til NRK.

Han delte et bilde av det vinterlige været på fjellet på yrkessjåførenes egen gruppe på Facebook, for å advare kolleger som er ute på veien.

– Jeg vet ikke hvor normalt det er med snø i juni, men jeg har i alle fall ikke opplevd det før. Oppe på fjellet var det minusgrader, sier Thomassen.

snø i tromsø

Hvitt på fjellene rundt Tromsø mandag.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Blir bedre i morgen

Det vil fortsette med sludd og regnbyger og snø i høyereliggende områder i både Troms og Finnmark utover mandagen. Utover dagen kan temperaturen komme opp mot fem plussgrader.

Men heldigvis er det litt bedre vær i vente.

– I morgen stiger temperaturen gradvis opp mot åtte grader. Det blir regnbyger og vind opp mot kuling utsatte steder på ettermiddagen, sier statsmeteorologen.

Til informasjon våknet folk i Tromsø i dag til samme temperatur som innbyggerne i Longyearbyen på Svalbard.

Se snøen i Alta:

Snøvær i Alta 16. juni

Anbefaler vinterdekk

NRK trafikk melder om stedvis snøslaps over Kvænangsfjellet og Sennalandet, melder Statens vegvesen. Også på Skipsfjordshøyda mellom Skarsvåg og Nordkapp er det delvis snødekke.

Over Kvænangsfjellet måtte brøytebilene i dag ut og skrape veien.

– Vi kan jo ikke akkurat anbefale folk å legge ut over fjellet med sommerdekk nå, for i dag vil jeg fraråde folk å kjøre med sommerdekk om de kan unngå det. Men vi har ikke fått meldinger om noen hendelser, sier Kristin Jullumstrø ved vegtrafikksentralen i Mosjøen.

Hun mener at sola trolig vil smelte snøen på veien utover dagen, og oppfordrer folk til å stoppe og vente til veien blir bar om de kjører med sommerdekk.