NRK Meny
Normal

Finner død yngel langs elva: – Dette er miljøkriminalitet på sitt verste

Langs elvebredden ved Kåfjordelva finner folk stadig død fiskeyngel. Både ordføreren og folk i nærområdet mener at det skyldes måten Troms Kraft drifter Guolasjokka kraftverk.

Død fiskeyngel

Villy Ballovarre har funnet konsentrasjoner av død fiskeyngel langs elvebredden. Han mener at måten kraftproduksjonen gjøres i elva, fører til at fiskeyngel dør.

Foto: Villy Ballovarre

Villy Ballovarre bak bilen med bagasjerommet åpent, gjør seg klar til å fiske på isen

Villy Ballovarre er opptatt av livet i Kåfjordelva. Han er bekymret over at han stadig finner død fiskeyngel langs elvebredden. (arkivfoto)

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Villy Ballovarre bor i nærheten av Kåfjordelva, hvor Troms Kraft driver Guolasjokka kraftverk. Han har registrert en urovekkende trend, som han mener er en direkte konsekvens av måten kraftutvinningen foregår.

Torsdag sanket han et hundretalls med død fiskeyngel langs elvebredden, etter at Kåfjordelva ble nærmest tørrlagt i løpet av timer.

– Jeg opplever at de gjør akkurat som de vil, uten hensyn til miljøet, sier Villy Ballovarre.

Vannstanden minket 30 cm på en halv time

Det er Tromskraft som eier og driver Guolasjokka kraftverk, men produksjonen styres av Statnett, ut ifra markedsbehovet. Produksjonen ved kraftverket kan endre seg raskt ved såkalt effektkjøring, som innebærer at kraftverket kjøres med raskere start og stopp enn naturlige hydrologiske prosesser, som gir hyppigere endinger enn naturlig.

Det gjør at strandsoner blir liggende tørre, noe som Ballovarre sier har vært normalen siden kraftverket kom i drift i 1971.

– Torsdag morgen sank vannstanden med 30 centimeter på en halv time. Når vannstanden går veldig fort ned, så er det tusenvis av fiskeyngel som blir drept. Bare i løpet av en liten formiddagstur plukket jeg mye død yngel, det har jeg bilder av.

Fiskeyngel

– Slik ser det ut når vannstanden minker kraftig på kort tid, sier Villy Ballovarre, som har tatt bilde av død fiskeyngel på steinen foran i bildet.

Foto: Villy Ballovara

– Miljøkriminalitet på sitt verste

Svein Leiros

Kåfjord-ordfører Svein Oddvar Leiros betegner dette som miljøkriminalitet.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Også ordfører Svein Oddvar Leiros i Kåfjord kommune reagerer, og sier til NRK at han synes at det er utrolig at man skal måtte oppleve slikt i 2016.

– Måten Troms Kraft driver nå gjør at masse yngel dør, og det er miljøkriminalitet på sitt verste. De har et etisk ansvar som et Miljøfyrtårn til å tenke på livet i elva.

Ordføreren understreker at han har full forståelse for at det skal produseres kraft i elva, men han mener at det er uheldig at Troms Kraft ikke har noen reguleringer når det gjelder minstevannføring i Kåfjordelva.

– Den effektkjøringen de driver med, er skadelig. Jeg bor selv i nærheten av elva, og jeg opplever at vannstanden kan variere fra flomstor til tørrlagt fra den ene timen til den andre.

Fiskeyngel fra Kåfjord

Villy Ballovarre er kritisk til måten kraftverket drifter på. Dette er noe av fiskeyngelen han plukket torsdag denne uken.

Foto: Villy Ballovara

Troms Kraft: – Har ikke vært klar over problemet

Produksjonsdirektør Harry Løvberg i Troms Kraft, synes at saken er svært beklagelig.

– Vi har dessverre ikke vært klar over dette. Jeg vet ikke hva som har skjedd, men det er klart at om det er en masse død yngel langs elva, så er ikke det bra. Vi skal melde dette inn til Statnett allerede i dag og iverksette tiltak for å unngå at slike ting skjer.

– Dette er en sak som dere tar tak i?

– Dette vil ikke skje på nytt igjen, lover direktøren.