Fikk friluftspriser – nå rydder hun akebakke på ytre Senja

Ungene på yttersida skal kunne ake trygt når snøen kommer. For nå rydder Brith Sørensen og Torsken turgruppe kratt og bygger bålhus.

Brith Sørensen

Brith Sørensen og Torsken turgruppe lager akebakke og bålhus på Torsken-skaret

Foto: Arild Moe / NRK

Nylig fikk hun en nasjonal pris for sitt arbeid for friluftsliv; Friluftslivets Ildsjelpris, som folk flest var med å kåre. I fjor fikk hun Friluftslivets ildsjelpris i Troms. Og pengene blir brukt til bålhus på Torsken-skaret.

På ytre Senja kan ungene havne i havet hvis de aker ned de bratte fjellsidene. Men på skaret mellom bygdene Gryllefjord og Torsken pleier mange å bruke liene til turgåing vinter som sommer.

– Her skal vi bygge et bålhus, peker Brith Sørensen der hun står ved ei avkjøring og lita fylling som er laget ved parkeringsplassen. Bålhuset kommer på plass først til sommeren når grunnen har satt seg.

Og rett på andre sida av myra er det at hun og en dugnadsgjeng har begynt å rydde kratt slik at ungene kan ake trygt.

Tidlig sol på Torsken-skaret

– Det er mye folk her om vinteren – både fra Gryllefjord og Torsken. Her er sol fra slutten av januar mens den ikke kommer i Gryllejord før uti mars, viser den aktive pensjonisten til.

Men mye krattskog i liene gjør at det kan være farlig å ake.

Foruten bålhus og akebakke skal det komme lysløype opp til Torsken-skaret, fra Torsken-sida. Fra før har Torsken turgruppe anlagt natursti med poster og tursti med utlagt bok i området.

Også tilreisende fiskere bruker turmulighetene i Torsken når de har landligge.