NRK Meny
Normal

– Har doblet levetiden på farlig atomreaktor

Bellona reagerer kraftig på at russiske myndigheter forlenger levetiden på atomreaktor på Kolahalvøya med 25 år.

Kola Atomkraftverk
Foto: Rapp, Ole Magnus / SCANPIX

Reaktorens levetid nærmer seg slutten, likevel har russerne forlenget levetiden fram til 2039 uten å gjennomføre nødvendige sikkerhetstiltak, hevder Bellona.

– Problemet med Kola atomkraftverk er at det mangler en konstruksjon som vil holde radioaktivitet på plass dersom en lekkasje skulle oppstå. Det vil være kort vei ut til omgivelsene, og man vil i verste fall få et nedfall i Finnmark i løpet av bare to til tre timer i verste fall, sier Nils Bøhmer som er daglig leder i Bellona.

Organisasjonen har fulgt russernes atomkraftpolitikk i en årrekke, og reagerer på utviklingen rundt de eldste reaktorene ved kraftverket på Kola.

– Bekymringsfult

Også norske myndigheter har uttrykt bekymring for at de gamle reaktorene ikke blir erstattet.

I fjor sa statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet dette da det ble kjent at bruken av reaktorene kunne bli forlenget.

– Dette er bekymringsfulle signaler. Norsk holdning er at de to eldste reaktorene ikke har et sikkerhetsnivå som er tilstrekkelig. Derfor burde de ikke forlenge levetiden, men vi ser at de stenges ned, sier han.

Atomkraftverket ligger bare 20 mil fra grensa til Norge, og det har vært flere alvorlige hendelser ved kraftverket.

I 2010 var det en eksplosjon i kraftverket, som Natur og ungdom mente russiske myndigheter forsøkte å holde skjult.

I november 2011 stoppet en av de fire reaktorene ved atomkraftverket. Stengingen skjedde etter at temperaturen økte i reaktorens kjøleveske, og et sikkerhetssystem slo inn.

Levetiden er over

Denne gangen gjelder det reaktor nummer fire. Bellona mener det er hasardiøst å forlenge levetiden på denne reaktoren, uten å gjennomføre en risikoanalyse.

– Den tekniske levetiden på denne reaktoren er tretti år, noe den blir i desember. Nå har man altså forlenget levetiden med nesten det dobbelte, uten en uavhengig sikkerhetsanalyse eller vurdering av miljøkonsekvensene, sier Bøhmer.

Han vil ha norske myndigheter på banen så raskt som mulig.

– Norske myndigheter har brukt store pengesummer på Kola atomkraftverk, og må nok en gang rette en henvendelse til russerne for å be om en forsikring at det faktisk er trygt å drive denne reaktoren i 25 år til, sier Bøhmer.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra klima og miljødepartementet.