NRK Meny
Normal

Ordfører i Tromsø: – Ikke én eneste stemme i nord som ikke ser verdiene av dette rittet

Ordførere i Nord-Norge er svært fornøyde med etappene til Arctic Race of Norway.

Thor Hushovd - arctic race

Her er den norske sykkelstjerna Thor Hushovd under målgang i Harstad i fjorårets avslutningsetappe.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Mandag blir sykkel-etappene offisielt lagt fram på en pressekonferanse. Det store sykkelrittet Arctic Race of Norway arrangeres i Nord-Norge i perioden 14. til 17. august i år.

En av etappene skal som kjent gå i Tromsø. Det gleder ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort seg stort til.

– Jeg har veldig høye forventninger. Det var et eventyr i fjor, og det blir nok et eventyr også i år. Det er blitt verdens 8. største sykkelritt på sosiale medier på grunn av omgivelsene og nordlendingers reaksjoner. Jeg er sikker på at det kommer masse folk til Tromsø for å overvære avslutningen av Arctic Race of Norway, sier Hjort til NRK.

Fredag ble det kjent at rittet arrangeres med Honningsvåg, Hammerfest, Alta, Kvænangen og Tromsø som vertskapskommuner. Avslutningsetappen skjer i Tromsø 17. august, med start- og målgang i Tromsø.

Vil skape folkefest

Ordføreren i Tromsø har planer om å lage tidenes folkefest i byen.

– Dette er en kjempestor dugnad, hvor alle ønsker at det skal bli en suksess. Alle er med. Jeg tror ikke det finnes én eneste stemme i nord som ikke ser verdiene av dette rittet, sier Hjort.

Jens Johan Hjort Arctic Race

Ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort er til stede på pressekonferansen i Oslo hvor etappene for Arctic Race Of Norway blir presentert.

Foto: Nils Mehren / NRK

Tromsø kommune har forventet opp mot 100 000 tilskuere i Tromsø. Hjort har drømmer om et høyere tall.

– Jeg er optimistisk om at vi kan nå et tilskuertall mellom 100 000 og 200 000 i Tromsø. Dette skal bli et supert familiearrangement, som jeg tror blir helt strålende, forteller Jens Johan Hjort.

– Må informere alt som kan krype og gå

Ordfører i Alta, Laila Davidsen er glad for at også de blir en del av Arctic Race of Norway.

– Nå må vi informere næringsliv, innbyggere og alt som kan krype og gå om hva dette er, og hvilke muligheter det kan gi byen vår i profilering, sier Davidsen.

Hun forteller at de må ha en gruppe som jobber intensivt med arrangementet i august.

– Det er ikke lang tid igjen, men de klarte det i fjor på enda kortere tid. Vi er delvis forberedt allerede. Nå må vi få ut budskapet og få opp lysta hos folk til å være med på dette, sier Davidsen til NRK.

President i ASO om Arctic Race of Norway

President i Amaury Sport Organisation, Jean-Etienne Amaury viser en hilsen fra Thor Husovd.

Må gjøres endringer

Prosjektansvarlig for etappen i Tromsø, Pål Jakobsen, forteller at det er fysiske ting som må ordnes for å få gjennomført etappen.

– Det er en spektakulær etappe som skal gjennomføres i Tromsø. Det blir stort fart, mange svinger og noen steder litt uoversiktlig. Det betyr i praksis at vi må ta bort minst en større fartsdump og fjerne en trafikkøy, og en del med veinettet. Det er en stor jobb som må gjøres for at etappen skal bli god og sikker, sier Jakobsen.

Ordførere i nord

Ordførere fra Hammerfest, Tromsø, Alta og Nordkapp følger nøye med under pressekonferansen i Oslo.

Foto: Nils Mehren / NRK

Etappen Jakobsen snakker om er den som skal gå på Tromsøya.

– Vi må gjøre noe med trafikkøya rundt Alfheimvegen, og krysset der. Vi må i tillegg kanskje fjerne fartsdumpen utenfor Gyllenborg skole. Dette er noe vi i Tromsø kommune gjør uten samarbeid med Statens vegvesen, forteller Jakobsen.

Vil unngå ulykker

Pål Jakobsen sier at endringene vil føre til utgifter.

– Det er naturligvis knyttet utgifter til et ritt som dette. Kommunestyret bevilget to millioner kroner sist uke som Tromsøs andel til arrangementet, sier prosjektansvarlig for Tromsø-etappen, Pål Jakobsen.

For å unngå ulykker håper Jakobsen at de kan bruke Forsvaret, som er en aktør direkte inn mot arrangementet.

– De har mange ressurser tilgjengelig, blant annet personell. Vi håper å kunne nyttiggjøre oss en del av det personellet som de har. Spesielt opp mot sikkerhetsposter. Vi vil unngå ulykker, og kun ha det morsomt, forteller han.

Ordfører i Hammerfest om Arctic Race of Norway.

Hør hva ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen, synes om at sykkelrittet har etappe i kommunen.