NRK Meny
Normal

Dropper gransking av fylkespolitiker

Fylkestinget i Finnmark vil ikke granske hovedutvalgsleder Grethe Ernø Johansen. Både positivt og negativt, sier hovedpersonen selv om avgjørelsen.

Grethe Ernø Johansen

Grethe Ernø Johansen blir ikke gransket av kontrollutvalget i Finnmark fylkeskommune.

Foto: Allan Klo/NRK

Hovedutvalgsleder Grethe Ernø Johansen fra Arbeiderpartiet har fått sterk kritikk fra flere hold for måten hun har håndtert saken rundt kompensasjonsmidlene for gjeninnført arbeidsgiveravgift.

Fylkestinget skulle derfor onsdag avgjøre om kontrollutvalget skulle granske Arbeiderparti-politikeren, noe som endte med at granskingen ble droppet.

Hovedpersonen selv har et litt delt syn på avgjørelsen.

– Det er både positivt og negativt. Jeg synes det er godt å få en avslutning på saken. Samtidig hadde det vært greit med en undersøkelse som kunne vise at jeg faktisk ikke har gjort det jeg er blitt beskyldt for, sier Grethe Ernø Johansen til NRK.

Beskyldt for løgn

Ernø Johansen ble beskyldt for løgn av sine egne partifeller da hun i ulike medier nektet for å ha forslått at en god pott av kompensasjonspengene skulle gå til skipsleden inn til et industriområde i Hammerfest.

Hun ble også beskyldt for å kjøre et sololøp da fylkeskommunen skulle komme med sine innspill til departementene som tildelte midlene.

Hovedutvalgslederen er ikke bekymret for at disse påstandene blir stående når det nå ikke blir noe av granskingen.

– Jeg regner med at når jeg kommer tilbake på jobben så er jeg åpen for å svare på alle de spørsmålene folk måtte ha. Jeg har ingenting å legge skjul, så det er fritt frem, sier Ernø Johansen.

Fornøyd med endringer

Raymond Robertsen (H)

Høyres gruppeleder Raymond Robertsen.

Foto: Petter Sommer / NRK

Ønsket om gransking kom opprinnelig fra Høyre, men de valgte i dag å trekke forslaget.

– Høyre mener at poenget med å granske er å avdekke feil, lære av feil og gå videre. Dessverre har kontrollutvalget bidratt til at denne saken har dratt ut i tid. I mellomtiden har man endret rutiner og varslet en helt annen prosess i videre arbeid. Da er vi fornøyd. Det er bare å konstatere at enkeltindivider i denne saken har gjort feil. Nå går vi videre og lærer av det, sier gruppeleder Raymond Robertsen.

Dyr gransking

Fylkesutvalget har tidligere gjort et vedtak om at kontrollutvalget skulle inn i saken. Men for å gjennomføre oppdraget, hadde de behov for en ekstrabevilgning på 100.000 kroner.

Det gjorde at flere representanter i fylkestinget var usikker om det var en riktig bruk av penger.

Vil involvere kommuner

Kritikken mot håndteringen av de 113 millionene Finnmark får på grunn av den nye arbeidsgiveravgiften, har vært at for få har vært involvert i prosessen. Det blir det nå en bedring på.

– Den endringen som Høyre ser er at alle kommuner nå blir involvert i prosessen i neste runde. Man samler kommunene, hører hva de ønsker og lar de komme med innspill. Dette burde vært gjort allerede i første runde. Det ble ikke gjort, men vi er fornøyde med at det blir slik fremover, sier Raymond Robertsen.