– Saken har vært uheldig for Ap i Finnmark

Fylkesordfører Runar Sjåstad sier Polarbase-saken er den typen sak de i Arbeiderpartiet gjerne skulle vært foruten.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad var sammen med resten av Aps fylkestingsgruppe i møte mandag, der hele Polarbase-saken ble diskutert.

Foto: Arnstein Jensen

Leder Ingalill Olsen i Finnmark Arbeiderparti innrømmer at saken om partifelle og fylkesråd Grethe Ernø Johansen kunne vært håndtert annerledes av dem.

– Det her er en tværende sak, det er det ingen tvil om. Og vi tar det på største alvor, sier Olsen til NRK.

Fylkesråd for kultur og samferdsel, Grethe Ernø Johansen, ble beskyldt for å ha foreslått ei prioritering av samferdselsprosjekter til departementet, uten at hun hadde mandat til dette.

Finnmark ble her tildelt 113 millioner kroner fra regjeringen, som kompensasjon for innføring av arbeidsgiveravgift i flere bransjer.

I prioriteringen fra samferdselsdepartementet er 48 millioner av disse kronene tildelt utbedring av farleden ved privateide Polarbase i Hammerfest.

Hvordan Polarbase havnet som første prioritet har vært det store stridstemaet, der mange mente Ernø Johansen sto bak dette som et soloutspill til departementet.

I ettertid har beskyldningene blitt tilbakevist av departementet og flere andre kilder har støttet fylkesrådens versjon i saken.

– Alle må ta selvkritikk

Hovedutvalget for kultur og samferdsel

Mandag møttes hovedutvalget for kultur og samferdsel i Finnmark fylkesting for første gang etter Polarbase-bråket. Utvalget som Grethe Ernø Johansen skal fortsette å lede når hun er tilbake fra sykemeldingen.

Foto: Arnstein Jensen

Nå slår Olsen fast at Ernø Johansen fortsetter som fylkesråd og representant på fylkestinget for Arbeiderpartiet.

– Vi har endret den interne organiseringa i Aps gruppe i samferdselsutvalget. Grethe er leder i det utvalget, og hun er medlem i fylkestinget. Det er det ingen endring på. Hun er sykmeldt nå, men er heltidspolitiker for Arbeiderpartiet, det er det ingen tvil om, sier Ingalill Olsen.

Ap-lederen i Finnmark sier samtidig at alle må ta selvkritikk i denne saken.

– Jeg tror vi kan ta selvkritikk alle sammen, på formen denne saken har fått. Men det er klart det er lett å se i ettertid at vi i større grad burde ha håndtert denne saken internt i partiet, sier Olsen.

Oppklarende møte

Ingalill Olsen

Leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen sier de nok burde tatt denne saken internt i partiet.

Foto: Thor Thrane / NRK

Mandag kveld hadde hun innkalt hele fylkestingsgruppa i Arbeiderpartiet til møte om saken. Her møttes Grethe Ernø Johansen, fylkesvaraordfører Bente Haug, fylkesordfører Runar Sjåstad og de andre Ap-politikerne som sitter på fylkestinget.

– For min del var det et oppklarende møte, der alle fikk si sin mening. Det er godt å få samme informasjon, få luftet synspunkter og meninger, ha debatt der alle slapp til, noe som er viktig del av partidemokratiet, sier Sjåstad.

Sjåstad sier de fikk lettet litt på trykket innad i partiet, og ikke minst sitter alle nå med det samme faktagrunnlaget i saken.

Har vært til skade for Ap?

– Har denne saken vært til skade for Arbeiderpartiet i Finnmark?

– Jeg tror nok alle er enige om at det er en veldig uheldig situasjon vi i Ap har havnet i. Det er ikke noe heldig å ha en uro og et negativt fokus som dette over tid, og det er den typen sak vi gjerne skulle vært foruten, svarer fylkesordføreren.

Etter innspill fra Høyre under tirsdagens fylkesutvalgsmøte skal kontrollkomiteen på fylkestinget se nærmere på hele saken. de skal så levere en rapport til fylkestinget i oktober.

– Da kan alle få en ekstern vurdering rundt hele prosessen, og det mener jeg er bra, sier fylkesordfører Runar Sjåstad fra Arbeiderpartiet.

Laster kart, vennligst vent...

Disse prosjektene deler på de 113 millioner regjeringskronene til Finnmark.