Skvisa fylkespolitiker får full støtte

Mens Finnmarks fylkesvaraordfører Bente Haug (Ap) mangler tillit i mange av kommunepartiene, får hun solid støtte fra egen partileder foran søndagens nominasjonsmøte.

Bente Haug

Søndag får fylkesvaraordfører Bente Haug svar på om hun har tillit i eget parti.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Søndag skal nominasjonsmøtet i Finnmark Arbeiderparti avgjøre hvem som skal få stå på partiets fylkestingsliste ved valget i 2015.

Partileder Ingalill Olsen fra Måsøy vil gjerne ha den skvisa Alta-politikeren Bente Haug med videre i fylkespolitikken.

– Jeg synes Bente Haug har gjort en god jobb. Hun er en dyktig poitiker. Jeg er ikke i nominasjonskomiteen, og jeg kan ikke ta stilling til det, men jeg kan gi henne mitt beste skussmål, sier Olsen.

Ble politianmeldt for ærekrenkelser

Et voldsomt bråk da regjeringen tidligere i år delte ut kompensasjonsmidler for innføring av full arbeidsgiveravgift, førte til at to av Finnmark Aps toppolitikere lå igjen på den politiske slagmarken.

Grethe Ernø Johansen fra Hammerfest, som er hovedutvalgsleder for kultur og samferdsel, ble beskyldt for løgn av fylkesvaraordfører Bente Haug fra Alta.

Det endte med at Johansen ble sykemeldt, trakk seg fra lista og til slutt meldte seg ut av partiet. I dag er Johansen medlem av SV.

Bente Haug ble anmeldt til politiet for ærekenkelser, men saken ble henlagt av politiet.

Ingalill Olsen

Leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, gir Bente Haug fra Alta de beste skussmål.

Foto: Arbeiderpartiet/creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/deed.en

– Urettferdig

Bente Haug har i ettertid måtte se seg skviset ut av nominasjonslista av blant annet Hasvik, Karasjok, Båtsfjord, Tana og Hammerfest. Til og med i sitt eget parti, Alta Ap, tapte hun knepent toppkandidatplassen mot tidligere ordfører Geir Ove Bakken.

Bråket med Grethe Ernø Johansen har av flere blitt forklart som årsakene til at Bente Haug ikke fikk fornyet tillit på lista. Partileder Ingalill Olsen mener dét i så fall blir helt feil.

– Bente har ikke vært med å fatte det vedtaket som gjorde at den saken begynte å rulle. Der har ikke Bente noe å svare for. Det er mitt ansvar og mitt alene. Jeg er leder, og det er vi som har fattet det vedtaket. I den grad det har vært utløsende, så mener jeg at det ikke er rettferdig, sier Olsen.

Nominasjon

Torsdag fikk Bente Haug (t.h.), som nominasjonskomiteens leder i Alta Ap, Monica Nielsen inn som ordførerkandidat. Søndag er det Haug selv som skal prøve å skaffe seg en topplassering – på fylkeslista.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Porsanger-joker

I tillegg til støtten fra egen partileder Ingalill Olsen har Bente Haug også fått støtte fra kommunepartiene i Vadsø og Vardø.

Under nominasjonsmøtet til fylkespartiet i Vadsø søndag kan det ligge an til en real oppvask i fylkespartiet.

Dessuten kan nominasjonsmøtet i Porsanger Ap torsdag kveld føre Bente Haug rett tilbake til en topp ti-plassering på lista. På kommunelista til Porsanger Ap ble nemlig Aina Borch valgt til ordførerkandidat.

Borch står også på fylkestingslista, hvor hun og Bente Haug kjemper om åttendeplassen. Et flertall i nominasjonskomiteen har ønsket seg Borch, men om hun velger å prioritere kommunevalget foran fylkestinget kan det legge til rette for et comeback for Bente Haug.

Overfor NRK fastholder Aina Borch at hun inntil videre står på begge listene, og at det blir opp til nominasjonsmøtet hva som skal skje videre.