NRK Meny
Normal

Droner kan fly inntil 150 meter fra helikoptre

Mens droner ikke skal fly mindre enn fem kilometer fra nærmeste lufthavn, kan de fly inntil 150 meter fra helikoptre som skal lette. Det samme gjelder avstand til all annen trafikk.

Illustrasjonsfoto. Dronen var bare ti meter unna helikopteret. Pilot Victor Cook mener droner på vil

ILLUSTRASJONSFOTO: En drone skal ha vært kun ti meter unna et helikopter som lettet fra helikopterbasen til Heli-Team i Harstad, tirsdag denne uken.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Det er ingen spesifikke regler for helikopterbaser, sier Bente Heggedal i Luftfartstilsynet.

I Hovedreglene heter det at man med droner må holde en avstand på 150 meter fra folk, bygninger og trafikk.

Dette gjelder trafikk på veier, sjøen og i luften, og omfatter helikopterbaser. Til sammenligning skal ikke droner fly nærmere enn fem kilometer fra nærmeste lufthavn, uten tillatelse.

Drone

DRONER: Droner brukes både i privat og i næringsliv, og de blir stadig flere.

Foto: Produsenten av drona

– En person som flyr droner for hobby eller rekreasjon, og som følger reglene om å holde seg minst 150 meter fra personer, motorkjøretøy eller bygninger, ville ikke kommet i en slik situasjon som oppsto i Harstad, sier Heggedal, som er fungerende seksjonssjef for ubemannede luftfartøy.

– Kunne blitt fatalt

Et ubemanna luftfartøy, altså en drone, kan torsdag ha kommet så nært som 10 meter fra et helikopter som akkurat hadde lettet fra Heli-Team sin helikopterbase i Harstad.

Hendelsen er alvorlig, sier Heggedal:

Bente Heggedal, flyoperativ inspektør i Luftfartsverket.

150 METER: Bente Heggedal understreker at droner må holde seg 150 meter unna helikoptre, men vil ikke si om regelverket skal bli revidert.

Foto: NRK

– I verste fall kan helikopteret havarere, og utfallet bli fatalt. Heldigvis gikk det bra i dette tilfellet, til tross for at hobbydronepiloten var for nær helikopteret, sier hun.

Victor Cook var en av to piloter under gårsdagens helikopterflyging. Han mener mange dronepiloter ignorerer farene:

– Det største problemet er at dronepiloter ikke forstår risikoen droner kan utgjøre for helikoptre, både for oss og for ambulansehelikoptre som opererer hyppig her i Harstad. Alt jeg kan si, er at dere må holde dere på avstand fra helikoptre.

Politiet: – Alvorlig

På spørsmål om det kan være aktuelt å få på plass et regelverk for droner som også omfatter helikopterbaser, svarer Heggedal slik:

Lensmann Morten Hole

ALVORLIG: Politistasjonssjef Morten Hole sier at politiet ser på hendelsen i Harstad som alvorlig.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Det er et regelverk som også omfatter helikopterbaser. Og det er at man skal holde seg 150 meter borte fra motorkjøretøy, personer eller bygninger.

Luftfarstilsynet har til nå i år – på landsbasis – registrert 16 hendelser med droner. Noen få av disse omfatter droner som ikke har holdt den avstanden de skal ha.

Saken i Harstad er nå anmeldt, opplyser politiet. Alt tyder på at dronepiloten har brutt 150-metersregelen, og har erkjent å ha kommet svært nært.

– Vi ser alvorlig på hendelsen. Såfremt vedkommende som styrte dronen ikke har en helt spesiell tillatelse, så har personen ikke lov til å fly i dette området, sier politistasjonssjef Morten Hole.

Les mer om regler for droner HER.