Dødsulykke skremmer ikke skuterfolk fra skredområde

En tidligere dødsulykke og varsler om stor skredfare skremte ikke skuterkjørere i Tana bort fra dette område.

Skutere i skredområde.

Dette bildet tok Tanas ordfører Frank Martin Ingilæ i Tana. Bildet viser skuterspor inn i et skredfarlig område av Luftjokdalen.

Foto: Frank Martin Ingilæ

Tanas ordfører Frank Martin Ingilæ publiserte dette bildet på sin Facebook-profil.

Bildet viser en rekke skuterspor opp i et brattheng i Luftjokdalen i Tana. I midten viser det også at et snøskred har løsnet.

Dødsulykke

Frank Ingilæ i fylkestingssalen

Tanas ordfører Frank Ingilæ.

Foto: Nils Henrik Måsø

For tre år siden omkom en mann i et skred under en skutertur i det samme området. Det, kombinert med varsler om stor snøskredfare, ser likevel ikke ut til å skremme nye skuterkjørere fra området.

– Jeg er skremt over at folk kjører inn i slike områder, spesielt når det er kjent at skredfaren er stor og dette er et område hvor noen har mistet livet. Vi har ikke noen å miste, så slik kjøring virker veldig, veldig dumt, sier Frank Ingilæ til NRK.

Ingilæ understreker også at skuterkjøringen i dette området er ulovlig.

–Jeg kjører forbi dette området hver dag og ser ofte at det går skred. Det går heller ingen skuterløype inn i dette området, og jeg håper derfor politiet vil følge litt med fremover, sier ordføreren.

– Respektløst

Ingilæ oppfordrer videre flest mulig til å dele bildet i håp om det vil advare nye skuterkjørere til å dra inn i området.

Reaksjonene fra folk i kommunen har også vært sterke på bildet. Kjøringen omtales både som idioti og som respektløst.

Den siste tiden har det vært betydelig skredfare i Troms og Finnmark. En mild og snøfattig vinter har gitt et hardt islag i bunnen.

Dermed har nysnøen som har kommet den siste tiden hatt vansker med å feste seg på det harde laget. Resultatet er at faren for skred har vært stor.

Farlige forhold

Slike forhold er det over store deler av Troms og Finnmark for tida. Skredekspert Kjetil Brattlien i Norsk Geoteknisk Institutt, NGI, mener folk derfor bør være ekstra forsiktige.

– Mange steder har det vært en snøfattig vinter frem til nå. Da blir det glatte og løse lag nede i snødekket. Dette er fundamentet for all snøen som ligger oppå. Det er et dårlig fundament og derfor går det skred, sier han.

Brattlien er også kritisk til adferden til skuterkjørerne i Tana.

– Når det først går et skred er det veldig vanskelig å si hvor stort det blir. Hele den skåla hvor de kjørte kunne raskt ha gått samtidig. Kanskje ville alle omkommet, sier han.