Milliongave står i container

Milliardæren Trond Mohn ga i 2011 en gave på 50 millioner kroner til en ny PET-skanner ved UNN. Maskinen er i bruk, men står nå i en container på parkeringsplassen.

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø

Universitetssykehuset Nord-Norge planlegger store utbygginger.

Foto: NRK

Tor Ingebrigtsen UNN

Tor Ingebrigtsen, administrerende direktør for UNN, mener det er viktig å få på plass diagnosesenteret så fort som mulig.

Foto: Pressefoto / UNN

– Vi har allerede kjøpt en del utstyr til det nye diagnosesenteret vårt. Gaven fra Trond Mohn står er i bruk, men står i en container på parkeringsplassen her, sier administrerende direktør på Universitetssykehuset Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen, til NRK.

Sykehuset skal etter planen begynne arbeidet med et nytt diagnosesenter, også kalt et PET-senter, til 370 millioner kroner i 2015. Pengemangel ved UNN gjør at bygginga av nå står i fare.

– PET-senteret er avgjørende for vår funksjon som regionsykehus og regionalt kreftsenter. Det spørs om vi klarer å starte byggingen av senter som planlagt, sier Ingebrigtsen.

UNN hadde de første månedene i år et overforbruk på 50 millioner kroner. For neste år budsjettere sykehuset med et underskudd på 100 millioner kroner.

Ga 50 millioner kroner

Milliardæren Trond Mohn fra Bergen ga nylig ti millioner kroner til fotballen i Tromsø og Finnmark.

I 2011 ga han 50 millioner kroner til UNN, penger som skulle brukes på en ny PET-skanner. PET er en avansert type kamera som kan avdekke sykdom. Blant annet brukes den innen hjerne- og kreftdiagnostikk.

Maskinen er i bruk, men er altså plassert på parkeringsplassen inntil videre.

Pressesjef Erik Vigander i Kreftforeninga sier at en utsettelse av byggingen vil være svært dårlig nytt.

– Det kan bety forskjellen på liv og død. Jo tidligere vi kommer i gang med behandling, desto er sjansene for å overleve. Når et senter av en sånn størrelse ligger inne i planene for et regionsykehus, mener vi at planene bør følges, sier Vigander.

Fortsatt håp

Nå går hele sykehuset kritisk gjennom pengebruken sin, i håp om å kunne sikre byggestart på PET-senteret etter planen.

De er allerede i gang med byggingen av et nytt pasienthotell til 220 millioner kroner, i tillegg skal A-fløyen bygges ut, og er planlagt ferdigstilt i 2018.

Plan for UNN
Foto: Studio 4 Arkitekter