Hopp til innhold

Tjener private penger i vanlig arbeidstid på UNN

I vanlig kontortid utfører leger og andre involverte på UNN obduksjoner, og sender regningene privat.

UNN

Universitetssykehuset Nord-Norga jobber nå for å legge om praksisen for betaling ved obduksjoner.

Foto: Tom Benjaminsen / NTB scanpix

Politiet i Troms reagerer på praksisen ved Universitetssykehuset Nord-Norge når de skal ha gjennomført en obduksjon.

– Vi får faktura i ettertid fra den enkelte lege, sekretær, bioingeniør og laborant etter fastsatte satser. En obduksjon koster rundt 10.000 kroner, og vi får faktura fra mellom fem og åtte personer som er invovert, sier politiinspektør Einar Sparboe Lysnes til NRK.

– Forunderlig

Einar Sparboe Lysnes

Einar Sparboe Lysnes, politiinspaktør i Troms politidistrikt, er skeptisk til praksisen ved UNN.

Foto: Petter Strøm / NRK

Når politiet mistenker at et menneske kan ha blitt drept, ber de patologisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge om å foreta en obduksjon for å finne dødsårsaken.

Lysnes reagerer på at det er privatpersoner som krever penger.

– Vi synes det er forunderlig at ikke oppgjøret kommer fra UNN eller Helse Nord. Dette er arbeid som utføres i ordinær kontortid og gjennomføres av personer som er på jobb, sier Lysnes.

Vanlig praksis tidligere

En slik praksis var tidligere utbredt blant alle sykehus i landet, men stadig flere har lagt om ordningen, slik at institusjonen får betalt.

Universitetssykehuset Nord-Norge går glipp av store inntekter for utstyr og personell som blir brukt til dette arbeidet.

Leder ved avdeling for klinisk patologi, Kate Myreng, sier at de har tillatt ordningen fordi de ansatte må jobbe inn den tapte arbeidstida. Nå er de er i ferd med å endre systemet

– Vi ønsker en mer ryddig og oversiktelig ordning med at vi sender ut én faktura per obduksjon. Vi ønsker også å få kompensert noen av de utgiftene vi har i forbindelse med rettslige obduksjoner, sier Myreng til NRK.