Dette bildet tyder på at julesnøen står i fare

Statsmeteorolog Eirik Mikal Samuelsen kan ha dårlige nyheter til deg som er skråsikker på hvit jul.

Grafene

Slik ser prognosene for været i Tromsø utover i desember ut.

Foto: Wetterzentrale

Eirik Mikal Samuelsen

Eirik Mikal Samuelsen antyder svært variert vær i Tromsø i desember.

Foto: Bård Gudim/met.no

I de fargerike grafene han presenterte på værbloggen sin på Facebook på onsdag leser nemlig Samuelsen at desember i Tromsø vil være preget av ganske så ustabilt vær.

– Det er store sprik i grafene som antyder hvordan temperaturene vil bli. Det tyder på store variasjoner i temperaturene. Samtidig er det ikke like mye sprik i grafene som viser nedbør, noe som kan tyde på at det vil bli mye nedbør, forteller Samuelsen.

La oss prøve å forklare nærmere:

De nederste grafene på bildet viser prognosene for nedbør. Antall millimeter nedbør kan leses av i kolonnen til høyre. Som vi ser indikerer de fleste grafene at det blir mye nedbør de kommende dagene.

De øverste grafene indikerer temperaturer. Temperaturene kan vi lese i kolonnen til venstre. Vi ser at det er stor spredning i hvordan de forskjellige grafene for temperatur bukter seg utover i desember. Jo større spredning i grafene, desto mer variasjon vil vi mest sannsynlig få i været.

Slik kan du lese grafene til Eirik Samuelsen

Slik kan du lese grafene til Eirik Samuelsen.

Foto: Wettercentrale

– Jeg tolker prognosene slik at vi vil få snø de nærmeste dagene, siden vi både ser at grafene viser stor sannsynlighet for nedbør, og de feste grafene for temperatur antyder minusgrader. Men i neste uke ser vi et større sprik blant temperaturgrafene. Min tolkning er da at det blir store variasjoner i temperatur, samtidig som nedbøren ser ut til å fortsette, forklarer Samuelsen.

Men selv om været kan bli vått og glatt, er ikke meteorologen enkel å få ut på glattisen.

Så kan du si noe om mulighetene for hvit jul?

– Det er umulig å si noe om.