Hopp til innhold

– Det er tungt med minnene som strømmer på

Ett år er gått siden tre menn på snøskuter omkom i det store snøskredet i Tromdalen på Senja.

Leteaksjon i Tromdalen
Foto: Forsvaret

Anders Mortensen (31), Børge Gundersen (36) og Robert Mortensen (39) omkom i skredulykken i påsken i fjor.

Leteaksjonen varte i fem dager etter at tre snøskuterførere ble tatt av et snøskred i Tromdalen på Senja den 26. mars 2013.

200 personer fra Forsvaret og 70 personer fra Røde Kors deltok i det massive søket. I tillegg deltok personell fra politiet og hundeførere med politihunder fra både Norge og Sverige.

Totalt ble mellom 15.000 og 20.000 tonn med snø hentet ut av området, før de tre omkomne mennene ble funnet under anslagsvis seks meter snø.

Familier og venner og et helt bygdesamfunn har levd med sorgen og savnet i ett år nå.

For tungt til å snakke offentlig

De nærmeste pårørende, samboerne og foreldrene til de som omkom, har det tyngst.

– De er utrolig sterke, og jeg beundrer dem for måten de tar det på, sier Birgit Noreng som jobber som psykiatrisk sykepleier i tjenesten for psykisk helse i Berg kommune på Senja.

Birgit Noreng

Psykiatrisk sykepleier, Birgit Noreng.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Hun har personlig fulgt opp flere av de nærmeste pårørende til de som omkom.

– Det er umulig å forestille seg hva de har vært gjennom. Å få den beskjeden de fikk i påsken i fjor er jo den verst tenkelige. Derfor har de også medfølelse med dem som i år har opplevd tilsvarende i de skredulykkene som nylig har skjedd i Troms, sier hun.

– Det meste går på samtaleterapi, og i de tilfellene det har vært andre ønsker og behov, har vi lagt til rette for det. Det er flere måter å lære seg og leve med sorgen. Det tilbudet vi kan gi skal de få så lenge det er behov, sier Birgit Noreng.

På tur på ferie da sjokkmeldinga kom

Ordfører i Berg kommune, Guttorm Nergård fikk meldinga om skredulykka like etter at han hadde forlatt kontoret tirsdagen i påskeuka. Ferieforberedelser var i gang da sjokkbeskjeden kom fra lensmannen.

Guttorm Nergård

Ordføreren i Berg, Guttorm Nergård ble belønnet for sin innsats i ettertid.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

– Jeg skjønte fort alvoret i situasjonen, men klamret meg i likhet med alle andre til håpet om at liv kunne berges, sier Nergård til NRK.

– Det håpet forsvant fort, når detaljene kom for en dag, sier han ettertenksomt.

Måtte være rasjonell

Som leder i kriseteamet ble det hans jobb å holde kontakten med de ulike fagfolkene som var i aksjon og informere offentligheten. Guttorm Nergård ble stemmen og ansiktet utad.

– Det var uvant, men jeg hadde en bra følelse, sier han.

Ikke minst framhever han den hjelpen han fikk fra lege Mads Gilbert ved UNN og politimester Ole B. Sæverud i Tromsø. De avbrøt begge påskeferien og kom ens ærend til Skaland for å hjelpe til.

– Jeg vet at også de pårørende er fornøyd med behandlinga de fikk, og måten informasjonen kom på, sier Nergård.

For sin og kriseteamets innsats ble han i ettertid belønnet med Fylkesmannens beredskapspris 2013.

Leteaksjon i Tromdalen

Forsvaret og Røde Kors var med i letearbeidet etter de tre skuterførerne i Tromdalen.

Foto: Forsvaret

Bygdefolket viser omsorg

Skaland-samfunnet er ikke ukjent med tragedier. Mange fra bygda har omkommet i ulykker på havet. Den største av dem var da fiskebåten «Utvik Senior» forliste i 1978 og alle ni om bord omkom.

Nå som da har lokalbefolkninga stått sammen. De som rammes merker varmen i vinterkulden også denne gangen.

Skremt av nye skredulykker

Guttorm Nergård slår opp vinduet på ordførerkontoret på rådhuset, og skuer ut over blankt hav og snøkledde fjell i strålende sol. Han vet om skredfaren og de mange skredene som har gått i Troms også denne vinteren.

– Jeg blir provosert når jeg hører om nye ulykker som den i fjor. Når folk er så godt informert om farene, må de ikke utfordre naturkreftene, insisterer han.

– Det er jo livsfarlig, også nå, fastslår Nergård.

Tenker på dem som mistet sine

Også Unni Antonsen deltok i kriseteamet i fjor. Skalands-kvinnen er som ordføreren overrasket over at folk fortsatt tar sjanser, både på ski og med skuter.

Unni Antonsen

Unni Antonsen deltok i kriseteamet.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

– Når jeg hører om alle skredene i Troms i det siste, strømmer minnene på fra påsken i fjor. En forferdelig opplevelse både for henne og resten av bygda, forteller Antonsen.

– Men vi har klart oss bra, og skal takle denne tragedien også. Nå ser vi framover, samtidig som tankene går tilbake til påsken i fjor, sier hun.

– Hva tenker du?

– At det gjelder å ta vare på hverandre, avslutter Antonsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark