Hopp til innhold

Nyhetsåret 2013: – Noen ganger kan naturen være nådeløs

Nyhetsåret i Troms og Finnmark har handlet om mye vær, og et par menneskelige mirakler.

Oppsummering 2013

Slik husker vi 2013. Hva sitter du igjen med? Del gjerne din mening med oss på Facebook eller via e-post til nordnytt@nrk.no.

I slutten av januar ble det holdt en noe spesiell støttekonsert i Salangshallen i Troms.

I april i 2010 var en bestemor og en bestefar på telttur med sine fire barnebarn i Bekkenbotn i Salangen.

Om morgenen, da bestefar skulle lage morgenkaffe, begynte teltet plutselig å brenne. En lekkasje i propanapparatet var årsaken.

Igjen etter ulykken sto bestemor og tre av barna, deriblant lille Even, som hadde kjempet en knallhard kamp for å overleve etter skadene han fikk i brannen.

Lille Even ble hyllet av daværende statsminister Jens Stoltenberg i hans nyttårstale i 2013.

Historien rørte mange andre, og støttekonserten på nyåret ble utsolgt på et øyeblikk.

– Støttekonserten for Even Kvien var en enestående dugnad som viser hvor mye pågangsmot og kraft det finnes i oss mennesker, bare vi går inn for noe og tror på at vi skal få det til. Vi i NRK Troms deltok på vår måte gjennom å streame hele konserten, slik at de som ikke kunne dra til Salangen fikk den med seg live, eller i opptak. Til og med i Boston, der Even behandles hadde det samla seg mennesker for å se på, sier nyhetsredaktør i NRK Troms, Nina Birgitte Einem.

Skredvinteren som tok syv liv

Skredvinteren i nord var også noe som satte sitt preg på nyhetsbildet.

Totalt mistet syv personer livet i fjellet innen utgangen av april.

– Noen ganger kan naturen være så nådeløs og farlig. Fortvilelsen til de pårørende på Senja, som måtte vente så lenge for å få svar og få sine sønner, fedre, brødre hjem til et siste farvel gikk inn på meg, sier Einem.

– Også historien til de to kameratene som mista sin gode turvenn i raset på Kattfjordeidet sitter i. Og den dramatiske fortellingen til han som ble gravd ut i livet i siste liten. Disse historiene, og andre forteller oss noe om hvor små og hjelpeløse vi er når naturen viser krefter, fortsetter nyhetsredaktøren.

Dødsvinteren riktig

Syv personer mistet livet i fjellet i nord innen utgangen av april i år.

Foto: Petter Strøm

Et lite mirakel

For regionredaktør for NRK Troms og Finnmark, Pål Hansen, var historien om den nå åtte måneder gamle gutten Isak André spesiell.

Faren Ole André led av uhelbredelig kreft. For at han skulle få se sin sønn før Ole André døde ble fødselen satt i gang.

Etter noen dager fikk Isak André komme hjem til pappa. Samme natt døde pappa.

– Han sluttet å ta til seg næring den kvelden, og han sa sine siste ord. De var «Jeg elsker deg også», fortalte mamma Katrine Lilleng Karlsen da.

– Reportasjen hvor vi møter mor og sønn et halvt år etterpå gjorde sterkt inntrykk. En sterk kvinne med familie og venner som hjelper henne gjennom en vanskelig tid i livet. Og ikke minst – det lille sjarmtrollet som en dag er gammel nok til å få fortalt historia om faren som døde så altfor tidlig, men som fikk oppleve å møte sønnen sin, sier Pål Hansen.

Kathrine Karlsen og sønnen Isak Andrè.

Katrine Lilleng Karlsen feiret sin første jul sammen med sønnen Isak André.

Godbiter på nett

På internett har NRK Troms og Finnmark gjort det bra i 2013. Aldri før har så mange besøkt nrk.no og nrk.no/nordnytt.

– Vi har hatt en veldig stor økning i nettrafikken i 2013. Spesielt har det vært stor økning i mobil- og nettbrettsurfingen. De endrede nettvanene har også ført til at vi har spesialtilpasset nettsidene våre slik at de skal fungere like bra på PC-skjermen som på mobiltelefonen. Alt tyder på at mobilbesøket vil øke også i 2014, sier vaktsjef i NRK, Torgeir Skeie.

Også på nett har været vært populært.

En av de aller mest leste nettsakene våre i 2013 inneholdt en spektakulær video fra bygda Koppangen i Nord-Troms der de slet med å demme opp for et svært uvanlig naturfenomen.

Mange har også fått med seg reporter Øystein Antonsens rapport fra Skjervøy under stormen i desember.

Reporter Øystein Antonsen, fra Skjervøy.

Reporter Øystein Antonsen, fra Skjervøy.

Natur og vogntog

Andre saker som har gått bra er historien om fiskerne Jim-Roar Sørensen og Tim Pedersen som fikk denne gigantkveita i seigarnet sitt.

Årets mest spektakulære bilde ble tatt i Berlevåg. Bildet viser en fugletitter som ikke ble stresset av en monsterbølge som kom.

Et annet svært spektakulært bilde er det nordlysfotograf Ole Christian Salomonsen som står for.

bølgeny

Dette bildet, og historien bak, var populært hos våre lesere på nett.

Foto: Kåre Grip

– Cirka en gang i måneden lager vi en såkalte nettfeature. Det er saker som vi bruker ekstra mye tid og ressurser på å lage. En av 2013s mest leste nettfeaturer handlet om det som trolig er verdens best bevoktede ustabile fjell og det flodbølge-utsatte folket som bor i området, sier Torgeir Skeie.

En siste sak han vil trekke frem fra året som gikk er saken som tar for seg et vanlig problem på norske veier i løpet av vinteren.

Fra oktober til april hvert år står dårlig skodde utenlandske- og norske vogntog på kryss og tvers på veiene og i grøftene. Mange utenlandske trailersjåfører får et sjokkmøte med norske vinterveier. Noen av dem tar faktisk til tårene.

Vil komme nærmere folk

Når redaktørene i NRK Troms og Finnmark skal se fremover er det en ting de er tydelig på.

– Vi burde kommet enda tettere på folk og deres opplevelse av de nyhetssakene og historiene som vi forteller. Dette jobber vi med hver dag og må bli enda flinkere, sier regionredaktør Pål Hansen.

– Jeg har konstant og evig dårlig samvittighet for alle som inviterer oss til å dekke små og store begivenheter i lokalsamfunnene rundt om i Troms. Vi rekker ikke over alt, og må dessverre daglig velge bort mer enn vi velger inn, sier Nina Einem.

Satser på nett

Og mye av satsingen i NRK i nord blir rettet mot internett.

– Vi kommer til å satse enda mer på å fortelle gode historier både på radio, TV og ikke minst nett. Nettet har blitt det viktigste stedet for nyhetsoppdatering for folk, og da må vi være godt til stede med vårt nyhetstilbud også der, sier Nina Birgitte Einem, som får støtte fra Pål Hansen.

– Folk skal kunne forvente at vi hver dag jobber knallhard slik at folk får valuta for den lisensen de betaler, sier han.

I tiden fremover lanserer NRK Troms og Finnmark flere store produksjoner.

I tiden fremover lanserer NRK Troms og Finnmark flere store produksjoner.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark