Hopp til innhold

– Området var en dødsfelle

Rapporten fra skredulykken på Senja viser at leteaksjonen etter de tre omkomne skuterførerne var tidenes mest krevende aksjon etter et snøskred i Norge.

Leteaksjon i Tromdalen

Forsvaret og Røde Kors leter etter de tre skuterførerne i Tromdalen.

Foto: Forsvaret

Leteaksjonen varte i fem dager etter at tre snøskuterførere ble tatt av et snøskred i Tromdalen på Senja den 26. mars.

200 personer fra Forsvaret og 70 personer fra Røde Kors deltok i det massive søket. I tillegg deltok personell fra politiet og hundeførere med politihunder fra både Norge og Sverige.

Totalt ble mellom 15.000 og 20.000 tonn med snø hentet ut av området, før de tre omkomne mennene ble funnet under anslagsvis seks meter snø.

Torsdag slapp Norges Geotekniske Institutt sin rapport etter snøskredet.

(Artikkelen fortsetter under)

Tromdalen

Mellom 15.000 og 20.000 tonn snø ble hentet ut fra skredområdet.

Foto: Forsvaret

Uklart hendelsesforløp

Det var ingen vitner til skredulykken. Da de tre skuterførerne ikke kom tilbake til avtalt tid, reiste en person inn i Tromdalen for å lete etter dem. Der observerte han skuterspor som gikk inn i skredet. Klokken 16.38 fikk politiet melding om skredet, og det ble straks igangsatt en full redningsaksjon.

– Hendelsesforløpet er fortsatt uklart, skriver skredekspert Kjetil Brattlien i rapporten.

Han antar at det ikke var de tre skuterførerne som utløste skredene, men at de var selvutløste.

Skuterspor viser at førstemann har kjørt litt forbi ulykkesstedet i den trange delen av dalen, og deretter snudd og kjørt tilbake der ulykken skjedde. Der møtte han andremann på vei innover dalen og skuterne deres stod inntil hverandre da et omtrent 100 m bredt snøskred begravde begge to. Det antas at tredjemann var bakerst i følget, og at han parkerte skuteren sin i enden av skredet som tok kameratene, og at han løp 90 m gjennom skredmassene frem til en stor stein i andre enden av skredet. Der tok han av seg hjelmen og ringte etter hjelp mens han lette etter de andre. Da kom et nytt og større skred som anslagsvis var 200 m bredt og begravde alle sammen og alle skuterne. Det antas at skredene var naturlig utløst (utløst av naturen) og at de ble utløst med noen minutters mellomrom uten påvirkning av de omkomne.

Utdrag fra skredrapporten

– Dødsfelle

De fatale skredene gikk i Tromdalen på Senja. Det er et område som rapporten beskriver som en terrengfelle.

– Terrengfeller omtales også som dødsfeller da skred i slikt terreng må forventes å kunne få fatale konsekvenser fordi man begraves dypt og utsettes for store krefter av skred som kommer i stor hastighet ovenfra, står det i rapporten.

(Artikkelen fortsetter under)

Begravelse etter skredet i Tromdal

Anders Mortensen (fra venstre), Børge Gundersen og Robert Mortensen omkom i skredulykken.

Foto: Privat

Måtte innstille søket

Etter skredulykken gjorde dårlig vær leteaksjonen svært vanskelig. Store snøfall førte til at skredfaren økte, og letemannskapene ble tvunget til å innstille søket flere ganger.

Dagen etter ulykken dro mannskaper fra NGI inn i skredområdet for å vurdere skredfaren. De vurderte skredfaren og værprognosene til at det ikke var forsvarlig å starte søk. Det gikk mer enn en uke før været bedret seg.

– Kunne ikke blitt gjennomført uten Forsvaret

Kjetil Brattlien skriver at leteaksjonen ikke kunne blitt gjennomført uten Forsvarets hjelp da de sprengte ned skred for å sikre skredområdet.

– Det var et meget godt samarbeid mellom politi, militære og sivile i ledelsen av aksjonen. Dette bidro til effektivitet, samhandling og imponerende innsats av alle som deltok i den krevende aksjonen, skriver Kjetil Brattlien i rapporten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark