Bruker mye tid på kriseoppfølging og samtaler med de pårørende

Det har vært viktig å ivareta ikke bare ungene, men også foreldrene, i overgrepssaken i Tromsø. Det sier leder for Barnehuset, Ståle Luther.

Ståle Luther

Ståle Luther, leder for Barnehuset i Tromsø, sier at overgrepssaken har vært ressurskrevende.

Foto: Petter Strøm / NRK

Etterforskningen av mannen i 30-årene som er siktet for seksuelle overgrep mot 17 barn i en barnehage i Tromsø, går mot slutten. Men Barnehuset i Tromsø har fortsatt mye arbeid framfor seg.

Ståle Luther, leder for Barnehuset i Tromsø, sier de bruker mye tid på oppfølgingssamtaler med de berørte foreldrene.

– Vi gir de informasjon om etterforskningen. Det betyr mye for dem som er berørt av saken, sier Luther til NRK.

Traumebehandling

Barnehuset bistår ikke bare under dommeravhørene som politiet gjør av barn og foreldre. De har også et personell bestående av psykologer og rådgivere som deltar i den kliniske oppfølgingen og behandlingen.

– Vi bruker mye tid på kriseoppfølging og samtaler med foreldre. De er veldig viktige opp i dette. Vi bidrar med tips og innspill om hvordan de skal snakke med ungene, sier han.

Oppfølgingen består også i å se etter traumesymptomer hos ungene og foreldre.

– Vi håndterer foreldrenes bekymringer, hjelper til med behandling eller videreformidler de til spesialhelsetjenesten om det er behov for det, sier Luther.

Ressurskrevende

Barnehuset i Tromsø, som er samlokalisert med politiet, har hatt en viktig rolle i etterforskningen.

– Som tidligere politietterforsker ser jeg hvor himmelvid forskjell det er når barnehuset finnes, og det har vist seg å være veldig verdifullt. Barnehuset betyr mye i slike saker, sier han.

Overgrepssaken som nå er rullet opp har vært ressurskrevende for Barnehuset.

– Den har vært noe utenom det vanlige, ikke minst på grunn av antall barn og foreldre. Den har satt oss på prøve, men vi har fantastiske ansatte med lang erfaring. Vi føler det har gått bra, sier han.

– Men bak en slik stor sak så kommer det nye saker på andre felt, så det er ikke slik at overgrep stopper selv om det er en stor sak i en barnehage. Det er en del saker som venter på tur, så vi er ikke arbeidsledig med det første, sier Luther til NRK.