Hopp til innhold

Slik kan homodebatt i OL hjelpe urfolk

Både før og under OL i Sotsji har det vært søkelys på homofiles rettigheter. Det kan være en fordel også for urfolk, mener sametingsrepresentant Christina Henriksen (NSR).

Christina Henriksen

Sametingspolitiker Christina Henriksen (NSR) mener kampen for homofiles rettigheter i Russland er en fordel for urfolk, som også kjemper en kamp om å bli hørt.

Foto: Marte Lindi / NRK

Undertrykkelsen av homofile i Russland har fått mye oppmerksomhet under vinter-OL i Sotsji.

Samtidig har kampen for urfolks rettigheter blitt helt borte. Det trenger nødvendigvis ikke være så ille, mener sametingspolitiker Christina Henriksen.

– Det er jo en generell tendens i Russland at stemmer som ikke nødvendigvis går overens med ønskene og visjonene til de makthavende i Kreml, helst ikke skal eksistere, sier Henriksen.

Om de samme tingene

Både før og under OL i Sotsji har det vært søkelys på homofiles rettigheter. Det kan være en fordel også for urfolk, som sametingsrepresentant Christina Henriksen mener er like mye undertrykt som de homofile.

– Det handler om de samme tingene. Det handler om menneskerettigheter. De temaene som har vært framme i media er skapt også av en opinion, og det er klart det handler om demokrati, understreker Henriksen.

Må utnytte denne fordelen

Visepresidenten i Sametinget, Laila Susanne Vars.

Direktør Laila Susanne Vars i Gáldu tror dette kan bane vei for en diskusjon om urfolks rettigheter i Russland.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Direktør Laila Susanne Vars i Gáldu, kompetansesenteret for urfolks rettigheter, håper at urfolksforkjempere nå kan utnytte til sin egen fordel det søkelyset som de homofile har fått.

– Det enorme fokuset som har vært på homofiles rettighetskamp i Russland, gjør at det også baner vei for en diskusjon om urfolks rettigheter i Russland, som er en like aktuell problemstilling, sier Vars.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark