Blir det snøfritt til 17. mai?

Strålende solskinn setter fart på snøsmeltingen i nord. Men blir det snøfritt til 17. mai?

Telegrafbukta Tromsø 14. mai 2017

Mange tok turen til Telegrafbukta i Tromsø søndag.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

På Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø er viser målestaven at snødybden har krøpet under 20 cm søndag.

– Vi har bestilt snøfritt til 17. mai, skriver meteorologene på Twitter.

Og skal vi tro meteorologene er sjansen til stede for at bestillingen går igjennom.

Laster Twitter-innhold

– Det har sunket 10 cm fra lørdag til søndag, og det forventes plussgrader fremover. Samtidig kan det bli nattefrost, men gjennomsnittsdatoen for at det er snøfritt på Vervarslinga er 17. mai, sier meteorologikonsulent Odd Ivar Olsen til NRK.

Han legger til at datoen var 29. april i fjor.

Så om man kan se gresset rundt målestaven på nasjonaldagen i år gjenstår altså å se, men at snøen har forsvunnet i fjellene inne den tid skal vel godt gjøres.

Trude Marlén Adde sendte NRK Troms et bilde av brøyteskavlene på Andsfjellet i Bardufoss. Bildet er tatt av Trudes mann, som jobber i Trulssen Maskin AS.

– De har brøytet der oppe i to uker nå, skriver Trude til NRK Troms.

Andsfjellet

Trude Marlén Adde tok turen opp på Andsfjell i Målselv sist onsdag.

Foto: Stig-Kjetil Ryeng

Det tar nok altså sin tid før det er snøfritt i fjellene. Smelteprosessen får uansett hjelp fremover både av solen, men dessverre også av regn. Værvarselet frem mot 17. mai ser slik ut:

På mandag får Troms skiftende eller sørøst bris. Det blir lettskyet, pent vær. Tirsdagen kommer med frisk bris og oppholdsvær. Fra sent tirsdag ettermiddag blir det kanskje enkelte regnbyger på kysten av Troms.

Og værgudene er ikke nådige selv om Norge gjør seg klar til å gå i tog og spise is på onsdag. Det blir bris og regn i Nord-Norge, ifølge meteorologene:

Laster Twitter-innhold

På Nordenskiöld Land på Spitsbergen er det imidlertid bedre sjanser for å nyte nasjonaldagen uten paraply. Det kan imidlertid være lurt å kle seg godt.

Uka begynner med sørvest liten kuling utsatte steder. og snøbyger på mandag. Fra mandag ettermiddag minker vinden til frisk bris, og været blir gradvis lettere.

Tirsdag kommer solen, sammen med bris og oppholdsvær. På nasjonaldagen onsdag har meteorologene to korte beskjeder om været på Spitsbergen:

Tekstvarselet lyder som følgende: «Skiftende bris. Pent vær.»

Men på Twitter understreker meteorologene en viktig detalj:

Laster Twitter-innhold