Hopp til innhold

Ble tatt av snøskred: – Som å sitte fast i betong

– Bruk skredutstyret rett, og ikke dra alene på fjellet, advarer vennegjengen.

Martin Olsen ble tatt av snøskred. Her jobber kompisen på spreng for å redde ham.

I påsken var vennegjengen på tur i fjellene i Nord-Sverige. Martin Olsen (25) skulle kjøre opp ei fjellside, da skuteren plutselig mistet grepet.

– Jeg merket ikke det som skjedde før det ble hvitt. Snøen ble tyngre og tyngre. Til slutt var det som å sitte fast i betong, sier Olsen til NRK.

Martin Olsen

Martin Olsen ble begravd i snøskredet i Nord-Sverige.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Kompisen Ardian Fjærdbo (26) ser at Martin blir begravd under snømassene. Med skredkurs friskt i minne, vet han hva som må gjøres. Og han må handle raskt.

– Det er snakk om bare 10–15 minutter før folk omkommer under snøen. Jeg tenkte at vi måtte bare få han ut så fort som mulig, sier Fjærdbo.

Etter at snømassene har lagt seg vurderer han det som trygt å kjøre bort til skredområdet. Ei hånd stikker opp, og Fjærdbo setter i gang med å grave.

– Hva skulle han gjort hvis han hadde vært alene? Ikke kunne han røre seg, og oksygenet forsvinner fort under snøen, sier Fjærdbo.

Det går under et minutt fra skredet er gått til kompisen er oppe igjen fra snømassene.

Oppfordrer til bruk av sikringsutstyr

Vennegjengen som har lang erfaring med skuterkjøring, har alltid med seg skredsøker og sikringsutstyr på tur.

Berget kompisen i snøskred

Martin Olsen (t.h) kan takke kompisen Ardian Fjærdbo for at han har liv og helse i behold.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

De ønsker å advare andre som ferdes i fjellet.

– Det gjelder alle, enten man kjører skuter eller går på ski. Alle er like utsatt. Man må være helt sikker på at man kan bruke utstyret rett, og sjekke at skredsøkeren har nok med batterier før man drar på tur. Og ikke minst, man bør alltid dra sammen med noen, sier Olsen.

– Men var det nødvendig å kjøre opp denne fjellsiden?

– Dette var en liten bakke, og det er viktig å frem budskapet om at det ikke er mye som skal til før det kan gå galt. Her var det et lite skred på tre ganger tre meter, men det var altså nok til å begrave meg.

Tilbake i Skånland ser vennegjengen på videoen, filmet fra Ardians hjelmkamera.

– Det var jo han som faktisk reddet livet mitt der og da. Det var andre som prøvde å strømme til, men han var den kjappeste på stedet og fikk meg ut.

– Jeg har fått en liten støkk i meg. Man blir jo litt overrasket når man først blir tatt av skred. Jeg oppfordrer alle til å være påpasselig med hvor man ferdes, lese terrenget og være flink til å observere.

Hovedredningssentralen har i løpet av de siste to ukene hatt 35 snøskredhendelser i Norge. Hele 25 av disse har funnet sted i Nord Norge, hvor det normalt går ett til tre skred i samme periode.

– Vi har daglig fått melding om akutte farlige situasjoner i terrenget i Nord-Norge fordi det er utløst snøskred. Det er rett og slett livsfarlig å gå inn i områdene hvor du kan bli tatt av snøskred, sier Bente Jonassen ved Hovedredningssentralen Nord Norge.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark