Hopp til innhold

Blar opp for ansatte

Statoil betaler opptil 300.000 kroner for at Snøhvit-ansatte skal bosette seg i Hammerfest.

Snøhvit har gjort kampen om arbeidskraft i Hammerfest hard.

Mens kommunen og deler av næringslivet sliter med å skaffe ansatte, bruker Statoil titalls millioner kroner for å få Snøhvit-ansatte til å bosette seg i kommunen.

En ansatt på Melkøya kan få opptil 300.000 kroner dersom han eller hun flytter til vertsbyen. Målet er å sikre en lokal og dermed mer stabil arbeidsstokk på Melkøya.

– Nødvendig

– For å få det til har vi gått inn med en del tilskudd nå i startfasen, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i Statoil.

– Ville det ha gått uten et slikt tilskudd?

– Det er vanskelig å si. Vi baserer oss på erfaringer fra andre steder når vi går i gang med slike personalpolitiske tiltak. Vi ser i hvert fall at denne gangen har det vært nødvendig.

Nede i næringskjeden

Folketallet stiger sakte, den yngre delen av befolkninga øker i vertskommunen, men konkurransen om arbeidskrafta har blitt tøffere.

Hammerfest kommune håver inn penger, men merker samtidig at det har blitt vanskeligere å få tak i arbeidstakere.

– I praksis så skjer det ved at vi får færre søkere til stillingene og at folk sier fra seg stillinga når de har fått jobben, sier rådmann Dagny Haga.

– Statoil har sagt at de er øverst i næringskjeden. Hvor er dere?

– Jeg tror kanskje ikke vi er helt nederst, men i en del sammenhenger er vi kanskje det, og særlig når det gjelder ufaglærte.

– For dårlig rekruttering

I går ble den til nå siste forskningsrapporten om Snøhvit ble presentert. Det er Norut NIBR som står for følgeforskninga. Direktør Sveinung Eikeland mener effekten i hovedsak har vært positiv. Men forventningene om veksten i folketallet har vært høy, og politikerne har ment at boligmarkedet har bremset folketallsøkninga.

– Det kan være en del av forklaringa, men jeg tror nok kanskje at samfunnet ikke har rekruttert godt nok i forhold til at man tross alt har en del jobber å tilby. Og så ligger det nok en del trekk i befolkningen, som er en årsak, slik at vi på sikt kan få vekst, sier Eikeland.

På senga

Statoil sier de ble tatt på senga av boligmarkedet og at de har lært til neste gang de skal i gang med større utbygginger. Dette er også lærdom Finnmark fylkeskommune tar med seg.

– I alle de tidligere utredningene hadde man tatt høyde for å plassere alle arbeiderne i brakkene på Melkøya, og så ble det ikke problematisert rundt det, sier Outi Torvonen ved næringsavdelinga i Finnmark fylkeskommune.

Følgeforskninga skjer på oppdrag for Statoil, Hammerfest kommune og Finnmark fylkeskommune.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark