NRK Meny
Normal

Få skader i Troms og Finnmark

Uværet Berit ble lørdag nedgradert og regnes ikke lenger som ekstremvær. I Troms og Finnmark er det meldt om få skader.

Høyvann pga Berit

Vannstanden var rekordhøy, men Troms og Finnmark har sluppet unna de verste skadene etter flommen.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Ved 18-tiden lørdag opplyste Meteorologisk institutt at uværet er over og at man går inn i en fase der meteorologene varsler om været med tanke på opprydning og reparasjoner.

– Lavtrykket ligger nå over Vesterålen og svekkes. Et annet lavtrykk ligger nordøst for Øst-Finnmark. Vannstanden blir mindre ved neste flo i forhold til den som var lørdag ettermiddag, lød værmeldingen lørdag kveld.

Foreløpige tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon viser at det er meldt om 275 skader til en erstatningssum på 25 millioner kroner – tallene ventes å stige. FNO har foreløpig ikke fylkesvise tall.

Få skader i nord

Vann i Tromsø

Bilde fra Tromsø lørdag ettermiddag.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Politiet i Vest-Finnmark sier til NRK at de har mottatt få meldinger om skader på grunn av den høye vannstanden.

– En båt slet seg løs i Honningsvåg fredag kveld, ellers er det lite, opplyser operasjonssentralen.

Heller ikke politiet i Troms og Midtre Hålogaland har mottatt mye meldinger om skader. På Skjelnan utenfor Tromsø slet en båt seg, og enkelte har fått kjellere og skur fylt med vann.

Brannvesenet melder om få oppdrag. Unntaket er Harstad, der det kom mye vann raskt.

I Kirkenes måtte politiet lørdag stenge veien mellom Prestøya og sentrum på grunn av at det var en halv meter vann i kjørebanen, men veien ble senere åpnet igjen.

Heldige med været

Rekordflo i Harstad

Harstad ble hardt rammet i nord.

Foto: Nils Mehren

Beredskapssjefen ved Fylkesmannen i Troms sier de har vært i kontakt med kommunene i løpet av helga, men at det ikke er blitt rapportert inn spesielle hendelser.

Han sier været gjorde at skadene ble mindre enn fryktet.

– Hadde det vært vind og høye bølger i tillegg, ville det nok vært annerledes. Vi gikk nok litt klar denne gangen, sier beredskapssjef Per Elvestad til NRK.

Vannstandsrekorder

Salangen

Vannstanden var høy også i Magisåsvika i Salangen.

Foto: Ernst Utnes

Stormen har vært kraftigst i Nord-Trøndelag og langs deler av kysten av Nordland, mens uvanlig høy flo har slått alle tidligere rekorder lenger nord, blant annet i Bodø, Kabelvåg, Harstad og Tromsø.

Vannstandsrekordene ble slått over hele linja i Troms og Finnmark.

Bodø ble ikke rammet hardt av stormen, men byen kan notere en ny vannstandsrekord. Den nye rekorden etter nattens stormflo er på 410 centimeter over normalvannstand.

Det er 32 år siden sist vannet var i nærheten av slike høyder, den forrige rekorden fra 1979 var på 404 centimeter, ifølge Avisa Nordland.

Også i Tromsø ble det rekordnotering, med en vannstand 383 centimeter over nullnivået. Den gamle rekorden, målt både i 1967, 1978 og 1993, var 367 centimeter.

  • Sjekk de nye rekordene her
Springflo ved Neumann i Tromsø

Neumann i Tromsø fikk merke den høye vannstanden.