OBS-varsel: Storfloa kommer til å skylle innover land

Meteorologene forventer nesten rekordhøy vannstand, med opp mot 45 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen.

Springflo ved Neumann i Tromsø

Her er springfloa fra stormen «Berit» i 2011. Da ble det en egen sjø utenfor Neumann i Tromsø.

Det ligger an til bortimot rekordarta vannstand fra Andenes og nordover natt til fredag og fredag formiddag. Høyt astronomisk tidevann og kraftig sørvestlig vind er årsaken.

Natt til fredag er det varslet en vannhøyde på 346 centimeter i Tromsø, noe som er 36 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen. Midt på dagen fredag er det beregnet å bli vannhøyde på 352 centimeter, 45 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen.

Les mer om faren for høy vannstand i Troms og Finnmark her.

– Den forventa vannstanden i Tromsø og Harstad er bare 30 centimeter lavere enn rekorden som ble satt under ekstremværet «Berit» i november 2011, sier meteorolgikonsulent Trond Robertsen ved Vervarslinga for Nord-Norge.

I Harstad er det forventet tre meter over sjøkartnull, også her omtrent en halv meter over tidevannstabellen.

Vann i Tromsø

Slik så det ut i Tromsø etter stormen 'Berit' i 2011.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Det er kombinasjonen av fullmåne, et kraftig lavtrykk og kraftig sørvestlig vind som presser store vannmengder inn mot norskekysten.

Det er ikke sendt ut ekstremvarsel for Troms og Finnmark, men derimot et såkalt fase A-varsel for høy vannstand.

Utover fredag ettermiddag og kveld vil vannstanden fortsatt være høy, mellom 50 og 60 cm over høyden som er angitt i tidevannstabellen. Det gjelder strekninga fra Harstad til Grense-Jakobselv.