Båteier i sjokk etter dødsulykken

Kvinnen som eier båten som forliste utenfor Torsvåg i Karlsøy tirsdag er i sjokk etter at to personer omkom.

Båtulykke Torsvåg i Karlsøy

Skader på skroget til ulykkesbåten kan tyde på skader fra undervannsskjær, mener både fiskere og politi.


Eieren av ulykkesbåten er en litauisk kvinne som driver en liten bedrift på Vannøya. Båten som kantret med fem menn ombord eies privat av kvinnen.

NRK var onsdag i kontakt med eieren via ei venninne da hun selv ikke ville la seg intervjue etter den tragiske ulykken.

– Hun er i sjokk etter dødsulykken, sier venninnen.

Sykehuset i Tromsø bekreftet onsdag at to personer er døde etter båtforliset ved Torsvåg i Karlsøy kommune tirsdag ettermiddag. Det var totalt fem turistfiskere fra Russland og Litauen involvert i ulykken. De omkomne er to russiske menn, født i 1957 og 1958.

Politiet etterforsker saken

Politiet har igangsatt etterforskning etter forliset.

– Båten er brakt til Tromsø der den skal undersøkes av politiets teknikere. Det sier leder for etterforskningsavdelingen i Troms politidistrikt, Arvid Lajord til NRK.

De tre som overlevde ulykken er avhørt av politiet i Tromsø, men politiet kan foreløpig ikke si hva de har sagt om hendelsesforløpet. Avhøret skjedde ved hjelp av russisk tolk.

Hovedredningssentralen for Nord-Norge fikk melding om ulykken klokka 14.36 tirsdag. Rundt én time senere ble båten lokalisert 13 kilometer nord for Torsvåg. Både redningshelikopter, Orion-fly, redningsbåter og sivile fartøy bidro i søket. Tre av turistene ble rimelig raskt plukket opp av havet. De to som omkom ble funnet inne i skroget og hentet ut ved hjelp av dykkere.

Kan ha gått på et skjær

Flere fiskere og kjentfolk i området ulykken skjedde tror båten gikk på et undervannsskjær, og kantret slik at alle ombord havnet i havet. Skader på skroget kan tyde på dette, sier flere kilder til NRK.

Dette stemmer også med politiets teori om årsaken til havariet.

– Det er ikke usannsynlig at båten har gått på et undervannsskjær, sier Arvid Lajord.

Vurderer gransking

Det er foreløpig usikkert om Statens havarikommisjon for transport vil granske båtforliset. Havarikommisjonen gjennomfører nå en såkalt forundersøkelse før de bestemmer seg. Det forteller avdelingsdirektør Dag Liseth i Havarikommisjonens sjøfartsavdeling.

– Denne båten er jo et fritidsfartøy så den er ikke undersøkelsespliktig, men det betyr ikke at det ikke kan være et læringspotensial i å undersøke den, sier Liseth til NRK.

Når informasjonen rundt ulykken er samlet inn vil kommisjonen avgjøre hvorvidt det vil bli satt i gang en formell gransking etter båtulykken der to liv gikk tapt.