NRK Meny
Normal

Barnevernsaken: – Vi trikser ikke med tall

– Vi trikser ikke med tall i Barnevernet i Tromsø, sier kommunaldirektør Kari Henriksen i Tromsø kommune.

Kommunaldirektør Kari Hanriksen

Kommunaldirektør Kari Henriksen har tidligere ikke ønsket å kommentere saken annet enn på generelt grunnlag, men torsdag gjorde hun en helomvending.

Foto: Tromsø kommune

– Vi er etterrettelig i forhold til lovverket, og vi har ikke noen indikasjoner fra fylkesmannen på at våre forståelser av rapportering er feil. Vi mener at vi ikke trikser med tall, og det er viktig for oss å understreke det.

Det sier kommunaldirektør Kari Henriksen, som avviser at de driver med talljuks for å skjule lovbrudd i barneverntjenesten i Tromsø.

Landsforeningen for barnevernsbarn har tidligere uttalt til NRK at de har fått gjentatte henvendelser fra ansatte i tjenesten og foreldre til barn under deres omsorg – om kritikkverdige forhold.

– Når man får flere telefoner og henvendelser om at de jobber under forhold som ikke er gode nok, eller som ikke er gode nok for de barna som skal ha hjelp hos barnevernet, så er det alvorlig, sa erfaringskonsulent Veronika Løveng-Hansen til NRK denne uken.

Barnevernstjenesten i Tromsø

Landsforeningen for barnevernsbarn har bedt Tromsø kommune granske barneverntjenesten.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Aldri feil med tidlig tiltak

Metoder barnevernstjenesten har fått beskyldninger om å bruke for å trikse til statistikken, er å bestemme hvilke tiltak barna skal få over telefon, uten å ha møtt foreldre og barn fysisk. De har også satt barn på tiltak som ikke skal ha det.

Det er dette ansatte har fortalt, både til Landsforeningen for barnevernbarn og til NRK.

– Jeg er ikke kjent med at dette skjer, vi setter selvsagt ikke inn tiltak der vi mener at vi må undersøke nærmere. Men det kan aldri bli feil at vi setter inn tiltak så tidlig som mulig for barn som er i en vanskelig situasjon, sier Henriksen.

– Dette er sårbare barn og unge, som noen er bekymret for, som vi ønsker å hjelpe så tidlig som mulig. At vi da setter inn tiltak kan jeg ikke se er kritikkverdig.

Krass kritikk

Barneverntjenesten rapporterer til fylkesmannen hvert halvår, men fylkesmannen går ikke inn og ser på det barnevernsfaglige. Det må gjøres i et ekstra tilsyn.

– Dersom fylkesmannen ønsker å gå inn og kontrollere vår måte å jobbe på, må fylkesmannen som ansvarlig tilsynsmyndighet gjerne gjøre det. Det forholder vi oss til, og det synes vi er helt greit, sier kommunaldirektøren.

– Du ville ikke kommentere deler av varselet fra landsforeningen da vi snakket sammen sist. Det velger du å gjøre nå. Hvorfor det?

– Jeg synes det er riktig å gå ut og kommentere det mer detaljert i og med at landsforeningen har stått fram og kommer med krass kritikk mot en tjeneste i Tromsø kommune. Da synes vi det er viktig å imøtegå den, for vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen de framstiller, sier Henriksen.