Hopp til innhold

Barna slår de voksne i båtvett

Under Hammerfestdagene er det duket for opplæring i sikkerhetsrutiner til havs både for store og små, og skal vi tro Redningsselskapet, så er det de yngste som er flinkest til å være trygge på sjøen.

Elias

Distriktsansvarlig ved Redningsselskapet i Finnmark, Kari Lene Olsen, sammen med Aurora og Ronja i båten Elias.

Foto: Kari Lene Olsen

– Jeg skulle ønske voksne like selvfølgelig som barna fant glede i å kombinere sjøvett, sikkerhetstankegang og båtlivets gleder. Det virker som om voksne synes en del sikkerhetshensyn gjør båtturen mindre hyggelig, mens barna er tvert om, sier distriktsansvarlig ved Redningsselskapet i Finnmark, Kari Lene Olsen.

Hun sitter i den populære Elias-båten med to ivrige jenter mens intervjuet foregår, og da er selvsagt redningsvesten på.

– I dag tar vi barna med ut på en båttur med Elias, og lærer de grunnleggende sikkerhetsregler på havet, sier Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Båtforening

Mimmi Bæivi fra Redningsselskapet og Trygve Paulsen fra Kongelig Norsk Båtforbund sammen med tre deltagere i midten.

Foto: Kari Lene Olsen

Barna flinkest, pappa dårligst

Hammerfestdagene arrangeres i disse dager, og mandag var det lagt opp for forebyggende sikkerhetsopplæring for både store og små. Olsen har i samarbeid med Hammerfest båtforening med seg Elias-båten og redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» i Hammerfest havn på mandag.

– Jeg spør alle barna som blir med på båttur om de bruker redningsvest til vanlig, og alle har sagt ja. De er kjempeflinke, sier Olsen.

Hun forteller at menn over førti er de verste når det kommer til å droppe redningsvesten. Hun opplever svært sjeldent at kvinner og unge er på havet uten.

– Noen barn har fortalt at faren i huset kanskje ikke alltid bruker redningsvest, men at når de spør han om å gjøre det så tar han den på. Slik fungerer de utmerket som gode ambassadører for sikkerhet på havet, sier Olsen.

Klar for sjøen

Arrangementet er i regi av Klar for sjøen-kampanjen, som er et samarbeid mellom AV-OG-TIL, Redningsselskapet, politiet, Kystvakten, Røde Kors, båtforeninger og båtbransjen.

I 10 år har Klar for sjøen jobbet for å redusere ulykker og dødsfall fra fritidsbåter

Kari Randen

Daglig leder i AV-OG-TIL og ansvarlig for Klar for sjøen-kampanjen, Kari Randen, sier at det er gode holdninger i Finnmark.

Foto: AV-OG-TIL

gjennom å oppfordre båtførere til å være edru til rors.

– Finnmarkingene har gode holdninger til promille i båt, men praksis må også stå i stil. Det skal ikke mye alkohol til før oppmerksomhet og sanser svekkes. Hver fjerde dødsulykke med fritidsbåt knyttes til promille. Vi oppfordrer derfor folk til å vente med alkoholen til båten er fortøyd. Godt alkovett er også godt sjøvett, sier daglig leder i AV-OG-TIL og ansvarlig for Klar for sjøen-kampanjen, Kari Randen i en pressemelding.

Nydelig dag for sjøvett

Informasjon om edruelighet til sjøs er selvsagt en kampanje for de voksne, men barna lærer også en god del om sikkerhet på sjøen.

– De lærer enkelt sjøvett, med fokus på sikkerheten. For eksempel at bare en person står i båten, hvordan man går trygt av og på, at man ikke skal herje i båten, og at man ikke skal bruke fløyta på sikkerhetsvesten i tid og utide, sier Olsen.

Hun sier at så langt har det vært en vidunderlig dag i Hammerfest.

– Det har gått strålende i dag, det er nydelig vær og blide unger. De blir så glade når de får være med Elias på tur, smiler hun.