- Barske menn bruker redningsvest

Røde Kors vil ikke rette pekefinger, men heller skape en humoristisk kampanje for å få folk til å bruke redningsvest.

Sven Mollekleiv, Åsne Havnelid og Pål Sverre Opedal

President i Røde Kors, Sven Mollekleiv, generalsekretær Åsne Havnelid og avdelingsdirektør for nasjonal beredskap og hjelpekorps Pål Sverre Opedal hadde alle vesten på i dag.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Røde Kors lanserer starten på sommerberedskapen med en klar oppfordring om å dele bilder av menn i redningsvest i sosiale medier under #barskivest.

– Ta et bilde av faren din, mannen din, kompisen eller kjæresten din i vest og vis ham frem. Menn som ikke bruker vest har fått veldig mye oppmerksomhet. Nå er det på tide at vi går sammen om å hylle de flotte mennene som går foran og tar et ansvar ved å bruke vest, sier Åsne Havnelid, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Menn over 40

Sven Mollekleiv

Mollekleiv fikk sjekket hva redningsvesten var god for.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Statistikk viser at det ofte er menn over 40 år som ikke bruker vest. Planen med kampanjen er å vise frem alle de flotte mannfolkene som bruker vest. For det er mye tøffere med vest enn uten, også på kvinner og barn, ifølge Havnelid.

– Det er heller ingen unnskyldning for å ikke bruke vest i dag, for de fleste av vestene på markedet i dag er behagelig å ha på seg. Det er den beste og billigste livsforsikringen du får når du er ute i båt.

Av de 35 dødsulykkene som var på sjøen i fjor, var det bare i sju tilfeller at det ble brukt vest. Så håpet nå er at oppmerksomheten rundt kampanjen får folk til å tenke seg om, og ta ansvar for å få på seg vesten.

Ønsker påbud

Hadde det vært opp til Røde Kors hadde det vært et vestpåbud i Norge, men enn så lenge er det kun et krav om å ha vester tilgjengelig i båten til det antall passasjerer som er om bord.

– Nå har politikerne diskutert mye frem og tilbake, og det ser ut til at det kan bli et påbud dersom det er barn i båten. Men det burde jo gjelde uansett, sier Havnelid.

Erfaringer viser at norske menn og kvinner er flinke til å sikre barna sine, men at det fortsatt er mange menn som dropper egen sikkerhet i fritidsbåt.

– Er du ikke sikret selv, kan det være en utfordring å sørge for egen og andre passasjerers trygghet ved en ulykke, avslutter Havnelid.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Gry Eirin Skjelbred

Siste nytt fra Vestfold og Telemark