SV stopper flertall for påbud om flytevest

STORTINGET (NRK): Det blir ikke påbudt med bruk av flytevest i fritidsbåter i Norge. SV stemmer nei til Arbeiderpartiets lovforslag, og saken får dermed ikke flertall i Stortinget.

båtliv

VALGFRITT: Nordmenn kan fortsatt droppe flytevest i fritidsbåter uten å bryte loven. Aps forslag om påbud får ikke flertall.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Onsdag kveld var spenningen stor i Arbeiderpartiet.

Opposisjonspartiet manglet én stemme for å få banket igjennom et påbud om bruk av redningsvest i fritidsbåter før sommeren. SV var på vippen og hadde den avgjørende stemmen.

Nå har de bestemt seg.

– Flere svakheter

De støtter ikke forslaget, og Arbeiderpartiets mål om å lovpålegge alle å bruke redningsvest i båter opptil åtte meter blir dermed ikke vedtatt.

– Vi mener Aps forslag om et generelt påbud har store svakheter. Vi kommer til å fremme egne forslag med tiltak som er mer treffsikre, sier SVs næringspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes til NRK.

I 1995 ble det innført påbud om at det skal være egnet rednings- og flyteutstyr til alle om bord i fritidsbåter.

I 2012 konkluderte en ekspertgruppe med at bruk av redningsvest er det enkelttiltaket som vil ha størst innvirkning på antall dødsulykker på sjøen. Men verken den tidligere rødgrønne regjeringen eller Høyre/Frp-regjeringen gikk inn for et generelt påbud.

Flertall for påbud for barn

I opposisjon valgte Ap å fremme et eget lovforslag i Stortinget, og de fikk støtte av KrF, Venstre og Senterpartiet.

Men nå som SV og Miljøpartiet de Grønne stemmer nei, faller forslaget.

SV reagerer på at lovteksten Ap gikk inn for ville gjøre det ulovlig å være uten redningsvest i en liten snekke, mens det fortsatt var lov å være uten vest i en stor ribb over åtte meter.

– Det flere slike svakheter i forslaget som gjør at vi ikke kan støtte det, sier Fylkesnes.

SV vil be regjeringen fremme et forslag som gjør at barn i båt – og de voksne som er sammen med barna – må bruke redningsvest.

– Vi ber også regjeringen komme med en større pakke med sikkerhetstiltak som både ser på promillegrenser og fart. Vi ber dem vurdere å senke promillegrensen til sjøs til 0,2 og innføre et sjøvettkurs for dem som har raske båter.

SVs forslag ligger nå an til å få flertall med støtte fra regjeringspartiene Høyre og Frp.

Høyres Ove Trellevik sier til NRK at han synes SV forslag er gode og gjennomtenkte.

– Forslaget til Ap har mange svakheter. Det som SV foreslår her er egentlig en god løsning for alle, sier han.

Også Frps Øyvind Korsberg er positiv til at det alle som sitter i båt med barn må ha på seg redningsvest.

– Ja, forslaget støtter vi. Her blir det opp til regjeringen å utrede hvordan dette skal fungere. Et slikt påbud har også med oppdragende effekt å gjøre og å videreføre gode holdninger om bruk av vest i båt til barn, sier Korsberg til VG.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger